Antalya Kepez Gülveren Mahallesi'nde kentsel dönüşüm başlıyor!
Kentsel dönüşüm projesi ile Gülveren Mahallesi’nde gecekondu alanında 30 yıla yakın yaşanan mülkiyet sorunu çözüme kavuşuyor. Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Gülveren Mahallesi'ndeki gecekondu probleminin çözümü için göreve geldiği 2009'da düğmeye basmıştı. İlk olarak gecekondunun bulunduğu konut parsellerinin, Hazine'den, belediye'ye devrinin yapılmasını sağlandı.

Daha sonra gecekonduların olduğu alanla ilgili Tütüncü öncesi dönem yapılan ve ticaret, kültürel tesis, okul, konut ile sosyal donatı alanlarından oluşan imar planı, konut alanının büyütülmesi amacıyla revize edildi.

Gecekondu sorununa kazançlı çözüm
Yapılan fizibilite çalışmalarında tapu tahsisi halinde hak sahiplerinin, arsalarını kat karşılığı müteahhitlere vermeleri halinde bir tane daire sahibi olamayacağı; bazı hak sahiplerinin de arsa kullanımlarına karşılık 17 m2, 20 m2  gibi tapular alabileceği belirlendi. Bu nedenlerle söz konusu alanda kentsel dönüşüm projesi yapılması kararı alındı. Kentsel dönüşümle hak sahiplerine arsası üzerinden hak sahipliliği miktarının yüzde 50’si oranında daire m2’si verilecek. Yani 400 m2 hak sahipliği olan bir kişi 200 m2’lik bir daire alabilecek.

Bölge riskli alan edildi 
Kentsel dönüşüm projesi için ilk adım olarak belediye meclis kararı alındı.  Kepez Belediyesi, kentsel dönüşün projesinin uygulanacağı alanın 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu' kapsamında, 'riskli alan' ilan edilmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvurdu.

Başvuru sonrası Bakanlar Kurulu, kentsel dönüşüm projesinin uygulanacağı gecekondu bölgesini ‘riskli alan’ ilan etmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı Bakanlar Kurulu Kararı da 3 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmıştı.

Ön protokol tamam
Ardından hak sahipleriyle ön sözleşme yapıldı. Kentsel dönüşüm projesinin uygulanması için belediye yetki veren ön protokolle,  hak sahiplerine verilecek alan m2’leri de belirlendi. 65 bin 911 m2 alanda yaklaşık 160 gecekonduyu ve 135 hak sahibini kapsayan kentsel dönüşüm çalışmasında sıra hak sahipleriyle nihai protokolün imzalanmasına geldi.

Kesin protokol imzalanıyor 
Kepez Belediye Meclisi’nin Nisan ayı toplantısında kentsel dönüşüm projesi içerisindeki hak sahipleri ile belirlenecek şartlar çerçevesinde kesin protokol imzalanması için belediye başkanına yetki verilmesi talebi oy çokluğu ile meclisten geçti. Mecliste, hak sahipliliği listesi de oy çokluğu ile kabul edildi.

24 ayda tamamlanacak
Başkan Hakan Tütüncü, nihai protokolün imzalanmasından sonra kentsel dönüşüm projesinin ihaleye çıkacağını söyledi. Tütüncü, ihale sürecinin bitmesinden sonra gecekonduları tahliye ederek kentsel dönüşümünün yapılacağı araziyi, konutların yapması için ihaleyi alan firmaya teslim edeceklerini belirtti. Konutların inşasının 24 ayda bitirilmesinin planlandığı aktaran Tütüncü, konutların bitmesinden sonra hak sahiplerine daire tapularını vereceklerini kaydetti.

Kira yardımı alacaklar 
Başkan Tütüncü, hak sahiplerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın taşınma yardımı ve 18 ay boyunca ödenen 860 TL tutarındaki kira yardımı haklarından da faydalanacağını ifade etti.

Kentsel dönüşümle hak sahiplerinin kazançlı çıkacağının altını çizen Tütüncü, “İşin gerçekleşmesine ilişkin detaylı hak ve yükümlülükler ve ilgili diğer hususlar ile hak sahiplerine verilecek daireler, nitelikleri gibi konular taraflar arasında ileri de imzalanacak nihai sözleşme ile düzenleneceğiz. Gecekonduların olduğu alanda sadece konut yapılmayacak ciddi bir sosyal değişim, dönüşüm gerçekleştireceğiz. Modern konutlarıyla, sosyal, kültürel ve spor tesisleriyle, modern bir semt kuracağız.” ifadesini kullandı.

Kepez Belediyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181