100 metrekare ev almak için hangi ilde kaç yıl çalışmak gerekiyor?
Türkiye Veri İşleme Merkezi (TUVİMER), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan ‘İl Bazında Kişi Başına Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’ datasını kullanarak İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa’da yaşayanların gelir durumu ile gayrimenkul kira ve satış değerleri üzerinden ne kadar sürede konut sahibi olabileceklerini ölçtü.

İller Arası Farklılaşan Barınma Odaklı Satın Alma Gücüne Yönelik Değerlendirme Raporu’ başlıklı araştırmaya göre, İstanbul, en zor konut alınan kent olarak belirlendi. Türkiye’nin en kalabalık 5 kentinde en yüksek konut metrekare değeri 5 bin 418 lira ile İstanbul’da olurken, İstanbul’u 3 bin 89 lira ile İzmir, 2 bin 250 lira ile Antalya, 1955 lira ile Bursa ve 1830 lira ile Ankara izliyor. Bir metrekarelik konutun ortalama aylık kira değeri İstanbul’da 21 lira, İzmir’de 13 lira, Ankara’da 10 lira, Bursa ve Antalya’da 9’ar lira oldu. TÜİK’in “İl Bazında Kişi Başına Gayrisafi Yurtiçi Hasıla” verisine göre, kişi başına düşen yıllık gelirin en fazla olduğu kent 43 bin 645 ile İstanbul olarak belirlendi. İstanbul’u 36 bin 680 lira ile Ankara, 31 bin 178 lira ile İzmir, 29 bin 946 lira ile Bursa ve 29 bin 692 lira ile Antalya takip etti. Söz konusu kentlerde yer alanların kişi başına düşen yıllık gelirleri ile kentlerdeki ortalama konut metrekare satış fiyatları baz alındığında, İstanbul’da çalışan bir kişi, bir yıllık geliriyle bir konutun 8 metrekaresini alabiliyor. Bir yıllık geliriyle Ankaralılar 20 metrekare, Bursalılar 15 metrekare, Antalyalılar 13 metrekare, İzmirliler ise bir evin 10 metrekaresine sahip olabiliyor.

İNTES: Mevcut kamu ihale kanunuyla iş yürümez
Türkiye İnşaat Sanayiciler İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Celal Koloğlu, “Sektör, mevcut Kamu İhale Mevzuatı ile mega projeleri yürütmekte zorlanıyor. İşlerin gecikmesi ise ne yazık ki daha yüksek maliyetlere ve kamu zararına yol açıyor” dedi. İhale mevzuatının inşaat sektörünün daha rekabetçi, daha fazla katma değer yaratmasını destekleyecek şekilde yeniden ele alınması ve gerekli mevzuat değişikliğinin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini anlatan Koloğlu, kamu ihale sisteminin işlerin istenilen kalitede, sürede, öngörülen maliyetle gerçekleşmesini sağlayacak şekilde kurgulanması gerektiğini aktardı. Koloğlu “Kamu İhale Kanunu ve ikincil mevzuatın uygulanmasında karşılaşılan birçok sorunun temelinde isteyen herkesin hiçbir şart ve deneyim aranmaksızın inşaat- taahhüt sektöründe faaliyet gösterir olması bulunuyor. Ülkemizde inşaat müteahhitliğinin kriterlerinin tam olarak tanımlanmamış olması, bu işi yapmak isteyenlerde yeterlilik, lisans gibi belirleyici unsurların aranmaması isteyen hemen herkesin sektöre girebileceği bir iş alanı haline dönüştürmüştür” ifadesini kullandı.

İstanbullunun işi zor
Kişi başına düşen gelirin en yüksek olduğu kent İstanbul olsa da, satılık metrekare konut fiyatlarının yüksek kalması, İstanbulluları Ankara, İzmir, Antalya ve Bursalılar arasında ‘bir yıllık geliriyle en az konut metrekaresi alabilen’ kent yapıyor. TUVİMER Strateji ve İş Geliştirme Direktörü Ömer Türkoğlu, araştırmaya ilişkin yaptığı değerlendirmede, ortalama düzeyde kazanan birinin 100 metrekarelik bir konutu alabilmesi için İstanbul’da hiç harcama yapmadan 12.5 yıl çalışması gerektiğini, bu sürenin Ankara’da 5 yıla kadar indiğini, Bursa’da 7 yıl, Antalya’da 8 yıl ve İzmir’de 10 yıl olduğunu bildirdi. Türkoğlu, söz konusu tabİst anbullunun işi zor lonun, bir Ankaralının barınmaya yönelik satın alma gücünün İstanbulludan yüzde 150 daha fazla olduğunu ortaya koyduğunu, İstanbul’un, söz konusu kentler arasında barınmaya yönelik en düşük ekonomik güce sahip kent olduğunu vurguladı.

Cumhuriyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181