Almak istediğiniz evde kiracı oturuyorsa!
2. el ev alımlarında en sık karşılaşılan durumlardan biri almak istediğimiz evde kiracının olmasıdır. Ev sahibi ile kiracı arasında imzalanan kira sözleşmesinin borçlar kanunu kapsamına alınmasıyla birlikte bu sözleşme bir borç alacak senedine dönüştü. İşte bu nedenle ev sahibinin değişmesi kira sözleşmesinin koşullarını değiştirmiyor. Yani içinde kiracının oturduğu bir evi aldığınızda kiracıyı evden çıkarma hakkınız olmuyor.

Kanunen kiracı ve ev sahibinin ayrı ayrı haklarının olmasına rağmen mevzuatın daha çok kiracıdan yana olduğu söylenebilir.

2. el aldığınız evdeki kiracıyı yasal yollarla ne zaman çıkarabilirsiniz?
Evi satın almadan önce içinde oturan kiracıyla sözleşme yapılmadıysa ve kira kontratına istinaden tapuda şerh yoksa tapu devri tamamlandıktan en geç 1 ay içerisinde kiracıya bir ihtarname gönderilmesi gerekmektedir. 1 ay içinde ihbarname göndermediğiniz takdirde daha önce ki yapılan kira sözleşmesini kabul ettiğiniz anlamına gelir. Kiracıya ihbarneme gönderildikten sonra evden çıkmak için 6 ay süresi vardır ama bu 6 ayda yükümlülüklerini yerine getirmiyorsa ev sahibi kiracıyı beklemeden çıkarma hakkına sahiptir. Eğer evin yeni sahibi ve kiracı arasında sözleşme yapıldıysa yasal olarak ev sahibinin beklemesine gerek yoktur.

Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu da depozitodur. Tapudaki bütün işlemler tamamlandıktan sonra eski ev sahibi yeni ev sahibine depozitoyu devretmesi gerekmektedir. Eğer eski ev sahibi depozitoyu devir veya kiracıya iade etmezse yeni ev sahibinin ve kiracının dava açma hakkı vardır.

2. el konut alımında kira sözleşmesinesine istinaden şerh olması durumunda

Konutlarda çok sık karşılaşılmasa da özellikle uzun vadeli kiralamalarda kira sözleşmesi süresi boyunca geçerli olacak bir tapuya şerh koyulabilir. Tapuya konulan bu şerh kiracı yükümlülüklerini yerine getirdiği sürece çıkartılamayacağı anlamına gelir. Tapunun bu şerh ile birlikte başkası tarafından satın alınması durumunda yasal olarak mevcut kira sözleşmesinin şartlarını da kabul ettiği anlamına gelmektedir. 2. el konut alımlarında tapuda şerh olup olmadığına muhakkak bakılmalıdır. Aksi takdirde tapuya şerh konulduysa muhtemelen 5 yıl ve üzeri vadeli kira sözleşmesidir ve şerh kalkana kadar konuttaki kiracıyı çıkaramazsınız.


Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfası.com.tr


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181