Arsa payı nedir?
Vatandaşlar tarafından merak edilen arsa payı nedir sorusunun yanıtını sizler için araştırdık.

Peki arsa payı nedir ? İşte Arsa payı ne demek sorusunun yanıtı ;
Taşınmaz olan bina apartman gibi yapılarda kat mülkiyeti bakımından bağımsız bölümlerin sahip olduğu arsa hakkına arsa payı adı verilir. Binalarda kat mülkiyeti yada kat irtifakı kurulurken bulunduğu arsadan, arsanın rayiç değeri oranınca bağımsız bölümlere pay verilir. 

Ortak mülkiyet payları olan arsa payları birbirinden ayrılamaz ve bağımsız olarak devir yapılamaz. Bu yüzden kat mülkiyeti miras gibi sebeplerden dolayı başkasına geçerse arsa payıda kat mülkiyeti ile birlikte geçer. Arsa payları miras yolu ile intikal edemez ve farklı bir hakla kayıt altına alınamaz.

Peki arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi nasıl olur?
Müteahhitlerin arsa payına karşılık olarak arsa sahibi ile anlaşması sonucunda gerçekleşen sözleşmeye arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi denir. Müteahhit arsa sahibine pay karşılığında yapılacak olan yapıyı anlaşılan şartlarda teslim etmelidir. Arsa sahibi ise binaya karşılık belirlenmiş olan bir payı müteahhide bırakır. 

Diğer bir konu ise arsa payı düzeltme davasıdır. Arsa payı düzeltilmesi Kat Mülkiyeti Kanununun 3 ve 4. maddelerince hak sahipleri tarafından mahkeme yolu ile talep edilir. Arsa payları bağımsız mülkiyete çevrilirken herhangi bir denklik kusurları olursa hak sahipleri dava açar ve gerekli düzeltilmenin yapılmasını ister. 

Arsa payı nedir sorusunun yanıtı ile ilgili gelişmeleri ve haberleri sayfamızdan takip edeiblirsiniz.

Cemile GEDİKOĞLU / Emlaksayfasi.com.tr

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181