Ayrık nizam nedir?
Ayrık nizam nedir sorusunun detaylı olarak yanıtını sizler için araştırdık. 

Ayrık nizam nedir ?
Ayrık nizam ne demek sorusunun yanıtını verecek olursak ; Kısaca komşu binalara bitişik olmayan yapı nizamına ayrık nizam adı verilir. 

Arazinin imar izni ayrık nizam olarak görünüyorsa yapılacak olan inşaatın yola bakan cephesinden 5 metre, araziye komşu olan parsellerden de minimum 3 metre mesafe bırakılması gerekir. Komşu parsellerdeki binalarla asla bitişik olmayan ayrık nizam imar durum belgesinde A harfi ile gösterilir. Ayrık nizama uygun olarak inşa edilecek olan binalar bitişik nizam olarak inşa edilirse zelzele gibi felaketlerde risk oldukça büyük olacaktır. 

Bitişik nizam ve blok nizam nedir ?  
Ayrıca ayrık nizam dışında bitişik ve blok nizam çeşitleri vardır. Bitişik nizam birden fazla komşu parsellerdeki bitişik olan yapı nizamına denir. Blok nizam ise bir tarafından komşu parseldeki binaya bitişik olan ancak diğer tarafından ise ayrık olan binalara blok nizam denir.

Bitişik nizam ve blok nizam arasındaki fark ise bitişik nizamda bina iki taraftaki komşu parseller ile bitişik olurken blok nizamda ise tek taraf bitişik olur. 

Ayrık nizam çekme mesafeleri nelerdir?
Ayrık nizam çekme mesafeleri yapılara göre birbirinden farklıdır. Planlı Alanlar tip yönetmeliğinde açık bir şekilde belli olan ayrık nizam çekme mesafeleri yol, yan bahçe ve arka bahçe olarak değişiklik gösterebilir.

Ayrık nizamlı olan yapılarda yan bahçe ve arka bahçe mesafesi 4 katlı binalar için 3 metre olarak belirlenmiştir. Bina derinliği 7 metreden az ise arka bahçe çekme mesafesi 2 metreye kadar düşebilir. Yoldan çekme mesafesi ise 60.5 yüksekliği olan binalar için 5 metre olarak belirlenmiştir. 

Parsel büyüklüğü belirlenirken önemli etkenlerden biri olan taban alanı kat sayısı (TAKS) ayrıca binanın ayrık nizam ya da bitişik nizam mı olacağını belirlerken bakılan kritelerler arasındadır.

Bitişik nizam nedir ? Tıklayınız.

Ayrık nizam nedir sorusu ve ayrık nizam gösterimi  ile ilgili gelişmeleri ve haberleri sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Cemile GEDİKOĞLU / Emlaksayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181