Brüt kira nedir?
Vatandaşlar tarafından merak edilen brüt kira nedir sorusunun yanıtını sizler için araştırdık. Peki brüt kira ne demek ? İşte yanıtı...

Brüt kira nedir ?
Öncelikle kiranın tanımını yapmamız gerekirse kira, taşınan yada taşınmaz malın belli sürelerde malın sahibi tarafından belirlenmiş olan fiyat üzerinden başka birine verilmesine denir. İş yerlerinde ve konutlarda kira bedeli vergilendirildiği için net ve brüt kira olarak ikiye ayrılır.

Peki brüt kira geliri nedir?
Gayrimenkul konut olarak kiralandıysa kira bedeli sözleşmede yazdığı şekilde gayrimenkul sahibine ödenir. Gayrimenkullerde kira ödemeleri net kira bedeli üzerinden ödenir. Eğer ki gayrimenkul ticari amaç için kiralanıyorsa net ve brüt kira ayrımı yapılır. Net- brüt kira uygulaması işletmenin kira stopaj vergisinden kaynaklanıyor.

Peki brüt kira bulma nasıl olur?
İşletmelerin kira sözleşmelerinde yazan kira bedeli brüt kiradır. Bu fiyat üzerinden %20 vergi kesintisi yapılır. Örneğin kira bedeli 2000 TL ise bir iş yeri için net kira bedeli çarpan ile 1200 TL'dir. 800 TL vergi kesintisidir. 

Brüt kira çarpanı nasıl hesaplanır?
Öncelikle kira çarpanı, gayrimenkulün alış maliyetinin aylık brüt kira gelirine bölünmesi ile çıkan sonuna denir. Bu sayede yatırımın kaç içinde kendisini amorti ettiği öğrenilir. Örneğin 300.000 TL'ye satın alınan bir ofis 2.500 TL bedel ile kiralanırsa 300.000 / 2.500 = 120 kira çarpanıdır. Yıllık kira çarpanını bulmak için çarpan 12'ye bölünür. 120/12 = 10. Yani işletme kendini 10 yılda amorti edecektir. Brüt kira hesaplaması ise net kira üzerinden hesaplanacaksa brüt kira hesaplanması stopajın eklenmesi ile sonuça ulaşılır. Örneğin 2.000 TL tutarında net kira gelirinin brütü 2.000 / 0,800 = 2.500 TL'dir.

Brüt kira nedir sorusu ile ilgili detayları sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Cemile GEDİKOĞLU / Emlaksayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181