Bu belge olmadan ev satışı ve kiralaması yapılamayacak!
01.01.2011 tarihinden sonra yapı ruhsatı almış olan; müstakil konutlar, apartmanlar, rezidanslar, oteller, alışveriş merkezleri, hastaneler, okullar, yurtlar ve fabrikaların idari kısımları kapsayan ve 50 metrekare üzeri inşaat alanına sahip tüm binalarda enerji kimlik belgesi alınması zorunluluğu getirildi.

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir.
 
SON GÜN 02 MAYIS 2017
Tüm binalarda enerjinin etkin ve verimli kullanılması ve israfın önlenlemesi için ‘enerji kimlik belgesi’ çıkarılması 02 Mayıs 2017 tarihi son gündür. Uygulama 50 metrekarenin üzerindeki tüm yapılar için geçerlidir. Bu belgeyi çıkarmayan binaların alım-satım ve kiralama işlemleri yapılmayacaktır.

Sadece, sanayide üretim faaliyetlerini yürüten, planlanan kullanım süresi 2 yıldan az olan, toplam kullanım alanı 50 metrekarenin altında bulunan binalar kapsam dışı tutulmuştur. Atölye, sera, depo, ardiye, ahır gibi binalar da uygulamaya tabi değildir. Bunun dışındaki binaların tamamı için enerji kimlik belgesi hazırlanması gerekmektedir. 

Enerji Kimlik Belgesi, verildiği binanın Enerji Performansını göstermekte ve tıpkı beyaz eşyalardaki gibi A ve G harfleri aralığında bir Enerji Sınıfı almaktadır. A harfi verimli binayı, G harfi ise verimsiz binayı sembolize etmektedir. Burada şuna dikkat etmek gerekmektedir: Bir bina olması gereken yapı ve yalıtım standartlarını tam olarak sağlıyorsa, C enerji sınıfını alır. Mevcut binalarda enerji sınıfı sınırlaması bulunmamaktadır. Yani mevcut binanın enerji sınıfı C sınıfının altında çıkabilir. Fakat 2017 yılından sonra yapılacak düzenlemeler ile binaların enerji sınıfına göre bir vergilendirme sistemi getirileceği bilinmektedir.

Tapu satışı yapılırken aynı DASK gibi 2017 yılından sonra tüm bina alım - satım ve kiralamalarında Enerji Kimlik Belgesinin ibraz edilmesi zorunlu olacaktır. Böylece satın alan veya kiralayan aldığı yapının Enerji Sınıfının ne olduğunu bilecek ve tercihini buna göre yapabilecektir. Bu nedenle Enerji Sınıfı yüksek olan binalara olan talep gün geçtikçe artacak ve bu da mutlaka yapı fiyatlarına yansıyacaktır.

Ayfer Erdoğan / EmlakSayfasi.com.tr

ALPİŞ TUANA EVLERİ 1.ETAPTA SON DAİRELER SATIŞTA! HAZIR KREDİ VE DÜŞÜK FAİZ FIRSATI İÇİN TIKLAYIN!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
MELİKŞAH 8 yıl önce

BU BELGE NASIL ALINACAK

banner182

banner181