Çekme kat nedir sorusuna kısaca yanıt vermek gerekirse; çatı ve son kat arasında kalan yapı diyebiliriz.
 
Çekme kat nedir sorusunun detayları şu şekilde;
Çekme kat, dört tarafından balkon olan ve terasın orta kısmında bulunan çatı ile son kat arasında yer alan yapı modellerine denir. Yapının ön çizgisinden geriye doğru çekilerek çekme katlar yapılır. Çekme katların tapuya kayıt edilmesi gerekmektedir. Tapuya kayıt ettirilmeyen çekme katlar “yapıda projeye aykırılık” olarak adlandırılır ve bu aykırılığın belediyeye giderek projeye dahil edilmesi gereklidir. 
 
Çekme katlar projeye dahil edilirken proje değişikliğine gidilir. Proje değişikliğine gidilirken ilk olarak belediyeye başvuru yapılması gereklidir. Fakat bu proje değişikliği esnasında çekme katın varlığı anlaşılırsa belediye tarafından yıkımı istenebilir ve konutun sahibi para cezasına çarptırılabilir. Bu sebepten dolayı çekme kat inşa edilmeden önce tapuya kaydının yapılması büyük önem taşır.
 
İmar barışı kapsamında çekme katlar tescil ettirilebilir. Fakat tescil ettirilecek çekme katın bağımsız bölüm niteliğinde olması gereklidir. Ayrıca çekme katın tescil ettirilebilmesi için önceden verilmiş bir planın ya da arsa payının da olması gerekir.
 
Çekme kat nedir sorusunun cevabını sizler için derledik. Çekme kat ne demek ve çekme kat tapusu nedir  ile ilgili gelişmeleri ve haberleri sitemizden takip edebilirsiniz.
 
Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr