Cins tashihi nedir?
Cins tashihi nedir sorusuna kısaca yanıt vermek gerekirse; tapu kütüğünde kayıtlı olan bir taşınmazın cins değişikliği sonucunda yenilenerek tekrar tapu kütüğüne kaydedilmesi diyebiliriz.

Cins tashihi nedir?
Cins tashihi, tapuda arsa olarak kayıtlı olan bir taşınmazın üzerine bir yapı inşa edildiği taktirde tapu kütüğüne farklı bir nitelikte kaydedilmesidir. Bu işlem bir binanın yıkılarak arsaya dönüştürülmesi gibi cins değişikliklerinde de uygulanır. Yani cins tashihi tapuda kayıtlı bir taşınmazda yapılan değişikliğin tekrar tescillenmesine denir. Cins tashihi ne demek sorusuna yanıt verdiğimize göre cins tashihi yapılmazsa ne olur sorusuna açıklık getirelim.

Tapuya kayıtlı bir taşınmazın değişmesi durumunda yapılması zorunlu olan cins tashihi yapılmaması durumunda 5744 sayılı Kanun'da yer alan 7. maddeye esasen yapıda bulunan her bir kat maliki 1000 TL para cezası ödemekle yükümlü olur.

Cins tashihi nasıl yapılır?
Cins tashihi işleminin başlaması için öncelikli Tapu Kadastro Müdürlüğü'ne başvuru yapılması gerekmektedir. Buradan alınan tescil birimi Tapu Müdürlükleri'ne iletilmeli buraya da başvuru yapılmalıdır. Gerekli evraklarla yapılan başvuruların sonucunda Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından gerekli işlemler yapılarak cins tashihi işlemi gerçekleştirilir.

Cins tashihi için gerekli evraklar;
- Taşınmaza ait tapu senedi
- Taşınmazın tapu kayıt örneği
- Mal sahibinin fotoğrafı
- Mal sahibinin fotoğraflı nüfus cüzdanı ve temsil belgesi
- Yapısız mallar için değişiklik yapılacak ise yapı kullanma izin belgesi

Cins tashihi nedir sorusunun detaylarını sizler için derledik. Tapuda cins tashihi nedir ile ilgili gelişmeleri ve haberleri sitemizden takip edebilirsiniz.
Cins tashihi harcı 2019 detayları için tıklayınız.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181