Daire fiyatını neler etkiler?
Ev alacaklar olası ve beklenen Marmara Depremi nedeni ile konut alımında deprem yönetmeliği uygunluğuna dikkat etmelidir.

98 yılı öncesi yapılar araştırılmalı
Özellikle 98 yılı öncesi yapılarda gerekli araştırma yapmadan konut alınmamalıdır. Satın alınacak mülk bitmiş ise kat mülkiyet tapulu olmasına dikkat edilmelidir. Devam eden inşaatlardan ise mutlaka banka kredisi kullanılarak satın alma yapılmalıdır. Mortgage yaşam gereği yapı tamamlanmaz ise ödenen tutarlarda bankaların garantisi oluşmaktadır. Bulunduğu lokasyon konutun gelecek fiyatını pozitif veya negatif yönde etkilemektedir. Çevre yapılaşmasının bozuk olduğu alanlarda uzun vadeli olarak düşünülmeli ve dönüşüm gerçekleştikçe fiyatların yükseleceği unutulmamalıdır. Ayrıca bu alanlarda çevre sakinlerinin projeye olacak ilgisi konut fiyatına pozitif olarak etki edecektir. Satın alınacak konutlardaki sosyal alanlar ve bu alanların kullanımının şartları fiyatı etkilememektedir.

Yaşama amaçlı mı yatırım amaçlı mı?
Konutların yaşamak için mi yoksa yatırım amaçlı mı olarak alındığı bilgisi konutun fiyat artışını doğrudan etkilemektedir. Yatırım amaçlı konutların çok olduğu sitelerde oluşacak kiralama sirkülasyonu ve kiracı kalitesindeki olası düşüş konut fiyatlarına negatif etki ederken, otopark sayısı ve kullanım koşulları konutların fiyatına pozitif yansımaktadır. Çok kalabalık bloklarda ortak yaşama alanlarında oluşan karışıklık ve zorluklar konutların fiyatlarını etki etmektedir.

Daire fiyatını etkileyen koşulları şu şekilde sıralayabiliriz;
  • Deprem yönetmeliğine uygunluk
  • Kat mülkiyetli tapu
  • Bitmiş projeler veya Banka garantili projeler
  • Lokasyon ve ulaşım alanlarına olan uzaklığı
  • Sosyal alanlar ve bunların kullanım sartları
  • Satın alanların yaşamak için mi yoksa yatırım amaçlı mı konut aldığı
  • Kentlerdeki ve bloklardaki konut sayısı
  • Otopark sayısı
  • Kira getirisi  
Milliyet



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181