Elbirliği mülkiyeti ne demek?
Taşınmaz sahipleri tarafından merak edilen elbirliği mülkiyeti ne demek sorusunun detaylarını sizler için araştırdık.

Elbirliği mülkiyeti ne demek sorusunun detayları şu şekilde;
Elbirliği mülkiyeti taşınmazların birden fazla sahibinin olduğu mülkiyet türlerinden biridir. İkiye ayrılan çok sahipli mülkiyet türlerinin bir diğeri de paylı mülkiyettir. Genellikle mirasla oluşan elbirliği mülkiyeti mirasın tek bir kişi tarafından intikal edilmesi sonucunda diğer tüm mirasçıların bu sayede hak sahibi olmasına denir. 

Elbirliği mülkiyetine sahip bir miras hakkında hukuki işlemlerin yapılabilmesi için tüm ortakların birlikte onaylaması ve yapması gerekmektedir. Hisse oranları belli olmadığı için satışı yapılamayan elbirliği mülkiyetinin paydaşları kendi paylarının sahibidir. Bu sebepten dolayı paydaşlar kendi paylarını devretme, rehin etme ve haczetme haklarına sahiptir. Elbirliği mülkiyetin sona erdirilmesi için paylı mülkiyete geçilmesi, malın devredilmesi ya da paydaşların dağılması gerekmektedir.

Elbirliği mülkiyetinin istenirse paylı mülkiyete çevrilmesi mümkündür. Türk Medeni Kanunu'nun 644. maddesine göre elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi şu şekilde beyan edilmiştir;
D. Elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi 
Madde 644- Bir mirasçı, terekeye dahil malların tamamı veya bir kısmı üzerindeki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi isteminde bulunduğu takdirde sulh hâkimi, diğer mirasçılara çağrıda bulunarak belirleyeceği süre içinde varsa itirazlarını bildirmeye davet eder. 
Elbirliği mülkiyetinin devamını haklı kılacak bir itiraz ileri sürülmediği veya mirasçılardan biri belirlenen süre içinde paylaşma davası açmadığı takdirde, istem konusu mal üzerindeki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesine karar verilir. 
Terekeye dahil diğer hakların ve alacakların paylar oranında bölünmesi hususunda da yukarıdaki hükümler uygulanır.

Elbirliği mülkiyeti ne demek sorusunun detaylarını sizler için derledik. Elbirliği mülkiyeti nedir sorusu ile ilgili gelişmeleri ve haberleri sitemizden takip edebilirsiniz.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181