Emlak değeri nasıl belirlenir?
Emlak değeri nasıl belirlenir sorusunun cevabını sizler için araştırdık. Almak istediğiniz konutun emlak değerini belirlemenin bazı yolları vardır. Bizde bu yazımızda sizler için bu yolları derledik.

Emlak değeri nasıl belirlenir?
Bir konutun yada taşınmazın emlak değeri, aylık kira bedeline, konumuna, özelliklerine, emlakçılardan araştırarak ya da konut kredi ile alınacaksa ekspertiz raporuna bakılarak değerlendirilebilir. Gelin bu konuyu daha kapsamlı ele alalım.

- Konutun aylık kira getirisine göre emlak değerinin belirlenmesi;
Almak istenilen emlak değerini en gerçekçi olarak veren yöntem aylık kira getirisine göre hesaplanmasıdır. Emlak değerini kira getirisine göre hesaplamalarda kira bedeli ile Türkiye genelinde ev yatırımının geri dönüş süresi olarak belirlenen 214 ay ile çarparak evin değeri bulunmuş olur. 

Örneğin; Alınmak isteyen evin kira getirisi 1200 TL olsun.
1200x214=256.800 TL
Yani evin emlak değeri aylık kira getirisine göre 256 bin 800 TL'dir.

- Konutun konumu ve özelliklerine göre emlak değerinin belirlenmesi;
Almak istenilen ev ile aynı konumda bulunan diğer konutların fiyatlarını karşılaştırarak emlak değeri ortalama olarak belirlenebilir. Hak arasında en çok kullanılan yöntem olsa da bu yöntemi kullanırken evin özelliklerinin de emlak değerini değiştirebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Konutun fiyatını değiştiren bazı özellikler şu şekilde;
- Evin büyüklüğü,
- Merkeze yakınlığı
- Güneş alıp almadığı,
- Cephesi,
- Bulunduğu kat,
- Balkon sayısı,
- Bina yaşı,
- Asansörlü olması,
- Sosyal donatı alanları gibi özellikler evin fiyatının değişkenlik göstermesine sebep olur.

- Benzer evlerin metrekare fiyatının öğrenilerek emlak değerinin belirlenmesi;
Aynı bölgede bulunan benzer en az 3 konutun metrekare fiyatlarını çevredeki emlakçılardan öğrenerek de emlak değeri oratalama bir şekilde hesaplanır. Fakat bu yöntem kullanılırken fiyatı etkileyen özelliklerin de unutulmaması gerekir.

- Ekspertiz raporuna göre emlak değeri;
Kredi ile alınacak evler için bankalar tarafından gönderilen ekspertizler evin emlak değerini hesaplar. Ekspertiz tarafından yapılan değerlendirme sonucu emlak değeri net bir şekilde belirlenir ve bu değer doğru kabul edilir.

Emlak değeri nasıl belirlenir sorusunun cevabını sizler için derledik. Evin tapu değeri nereden öğrenilir sorusunun cevabı için tıklayınız.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181