Emlak Vergisi ikinci taksit ödeme tarihi ne zaman?
Taşınmaz mal sahiplerini yakından ilgilendiren Emlak Vergisi ödemeleri her yıl 2 taksit olarak ödeniyor. Bu yıl ilk taksit ödemeleri mart ayında gerçekleşen Emlak Vergisi'nin ikinci taksit ödemesinin ne zaman yapılacağı mülk sahiplerinin sıkça sorduğu sorular arasında.

Emlak Vergisi'nin ikinci taksit ödemeleri ise 1 Kasım 2016'da başlıyor. Vergi ödemek ile yükümlü olan kişilerin tapu fotokopisi, binanın bulunduğu adres, mülk sahibinin ikamet ve arsa iş yeri adresi, vergi numarası ve T.C. kimlik numarası, binalar için yapı kullanma izin fotokopisi ile ödeme yapabilecekleri Emlak Vergisi ödemeleri için son gün ise 1 Aralık 2016 olarak belirtiliyor.

Sadece mal sahiplerini ilgilendiren bir vergi çeşidi olan Emlak Vergisi, kiracıları kapsamıyor. Gayrimenkul sahiplerinin bir diğer merak ettiği konu ise Emlak Vergisi ödemelerinin nereye yapılacağı. ​Eğer taşınmaz sahibi iseniz vergisi ile mükellef olduğunuz malınızın ödemesini mülkün bağlı olduğu belediyeye yapabilirsiniz. Belediyelerin dışında belediye tahsilat şubelerine de ödeme yapabileceğiniz gibi PTT ya da banka şubelerine de ödeme yapabilrisiniz.

Emlak Vergisinden kimler muaf olur?
Sahip olduğunuz gayrimenkulün Emlak Vergisi'nden muaf olması için aranan bir takım şartlar bulunuyor. Bu şartlar;
*Mülkün tek olması ve 200 metrekareyi geçmemesi,
*Kışlık evin yanında yazlık eve sahip olmamak,
*Gayrimenkul sahibinin herhangi bir gelirinin olmaması şeklinde sıralanabilir.

Engelli, gazi, işsiz, ev hanımı, dul, yetimler ve emeklilerin yanı sıra vergi ödemesinden muaf tutulan taşınmaz sahiplerinden birisi de kat irtifaklı gayrimenkulü olanlardır. Kat irtifaklı gayrimenkulü olanlar sadece dükkanın vergisini öderler, arsa vergisini ödemezler. 

Muafiyet durumunun geçerli olduğu durumlardan birisi de yeni binaları kapsamaktadır. Yeni binalara 5 yıl süre için geçici muafiyet uygulanır. Malın sahibi bu 5 yıl boyunca gayrimenkulün emlak vergisi değerinin çeyreğinden muaf olur. 

Ayfer ERDOĞAN / EmlakSayfası.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181