Enerji kimlik belgesi düzenlemeye yetkili kuruluşlar!
Mevcut ve yani yapılan binalar için alınması zorunlu olunan enerji kimlik belgesi düzenlemeye yetkili kuruluşlar detaylarını sizler için araştırdık.

Enerji kimlik belgesi yani EKB yeni binalara iskan verilmesi için zorunlu hale getirildi. Bu sebepten dolayı enerji kimlik belgesi yeni binalar için bina ruhsat tarihinden yapımı tamamlanana kadar olan süreç içerisinde alınması gerekiyor.

Her binanın asgari enerji ihtiyacı ve tüketiminin sınıflandırılmasına ilişkin belgeye enerji kimlik belgesi denir. 1 Ocak 2020 tarihine kadar alınması zorunlu hale getirilen enerji kimlik belgesi vermeye yetkili kuruluşlar ve ekb vermeye yetkili kuruluşlar detayları merak ediliyor. 

Enerji kimlik belgesi düzenlemeye yetkili kuruluşlar şu şekilde;
Enerji kimlik vermesi adına yetkili olan kurum ve kuruluşlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen ve Resmi Gazete'de yayımlanan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği ile açıkça belitrilmiştir. İşte Resmi Gazete'de yer alan ilan detayları;

- Yeni binalar için; Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine bağlı ilgili meslek odası tarafından, adına düzenlenmiş serbest müşavirlik ve mühendislik hizmetleri belgesi ile enerji kimlik belgesi düzenleme eğitimini başarı ile tamamlayan personel bulunduran gerçek veya tüzel kişilere Bakanlıkça enerji kimlik belgesi verme yetkisi verilir.
- Mevcut binalar için; enerji kimlik belgesi düzenleme eğitimini başarıyla tamamlayan personel bulunduran 5627 sayılı Kanun kapsamında bina kategorisinde yetkilendirilmiş olan enerji verimliliği danışmanlık şirketlerine Bakanlıkça enerji kimlik belgesi verme yetkisi verilir.
- Ayrıca mevcut binalar için; aşağıda belirtilen şartları sağlayan gerçek veya tüzel hukuk kişileri de, bu şartların sağlandığının ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce tespit edilmesi üzerine Bakanlıkça enerji kimlik belgesi vermeye yetkilendirilir:
a) Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine bağlı ilgili meslek odası tarafından adına düzenlenmiş serbest müşavirlik ve mühendislik hizmetleri belgesine sahip olmak.
b) Enerji kimlik belgesi düzenleme eğitimini başarıyla tamamlayan personel bulundurmak.
c) Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik uyarınca düzenlenmiş Etüt-Proje Sertifikasına sahip personel bulundurmak.
ç) Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilmiş ulusal veya uluslararası laboratuvarlar tarafından kalibre edilmiş ve etiketlenmiş ısı ve sıcaklık görüntüleme cihazına sahip olmak.
(4) Kamu kurum ve kuruluşları; enerji kimlik belgesi düzenleme eğitiminde başarılı olan bünyelerindeki personeli ile binalarına enerji kimlik belgesi düzenleyebilir.
- Enerji kimlik belgesi vermeye yetkili kuruluşların bu belgelerin düzenlenmesi ile ilgili faaliyetlerinin denetimi Bakanlık tarafından yapılır veya yaptırılır. Enerji kimlik belgesi vermeye yetkili olanların yetkilerini kötüye kullandıklarının veya gerçeğe aykırı belge düzenledikleri tespit edilen enerji verimliliği danışmanlık şirketleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına; diğer gerçek veya tüzel kişiler ise ilgili meslek odasına bildirilir ve haklarında yapılacak inceleme ve soruşturma sonuçlanana kadar bunların enerji kimlik belgesi verme yetkileri askıya alınır. Bakanlık tarafından yapılan bildirimler neticesinde, serbest müşavirlik ve mühendislik hizmetleri belgesi veya 5627 sayılı Kanun kapsamında aldıkları yetki belgesi iptal edilenlerin veya bu belgeleri bir yıl içinde üç defa askıya alınanların enerji kimlik belgesi verme yetkileri, bir daha verilmemek üzere Bakanlık tarafından iptal edilir.
- Bu madde kapsamındaki eğitimler ile ilgili usul ve esaslar Bakanlık tarafından yürürlüğe konulacak tebliğ ile düzenlenir.”

Enerji kimlik belgesi düzenlemeye yetkili kuruluşlar detaylarını sizler için derledik. enerji kimlik belgesi vermeye yetkili firmalar ile ilgili gelişmeleri ve haberleri sitemizden takip edebilirsiniz.
Enerji kimlik belgesi ne zamana kadar uzatıldı sorusunun cevabı için tıklayınız.
Enerji kimlik belgesi alınmazsa ne olur sorusunun cevabı için tıklayınız.
Enerji kimlik belgesi nasıl alınır sorusunun cevabı için tıklayınız.
Enerji kimlik belgesi için mantolama şart mı? Tıklayınız.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181