Ev alırken dikkat etmeniz gereken 10 kritik kural!
Gayrimenkul yatırımcılarının sıklıkla tercih ettiği konut yatırımı en çok kazandıran yatırım şekli olmaya devam ediyor. Ancak ev almak isteyenlerin üzerinde durması gereken bazı konular bulunuyor. Karlı yatırım üzerine yaptığımız araştırma kapsamında ev alırken dikkat etmeniz gereken 10 kritik kuralı sizler için derledik. İşte ev alırken dikkat etmeniz gereken 10 kritik kural...

1- Kredini notunuzu hesaplayın!
Konut alıcılarının öncelikli olarak yapması gereken kredi notlarını hesaplamak ya da hesaplattırmak olamalıdır. Eğer konut kredisi ile ev sahibi olmak istiyorsanız kötü bir kredi notu sizin için bankadan kredi alamama sebebi olabilir. Bu sebeple iyi bir kredi notu sahibi olmak bankalar açısından oldukça önemlidir. Kredi notunu yükselten etmenler de ödemeleri düzenli yapmaktan geçiyor.

2- Ne kadar peşinat verebiliyorsunuz?
Son dönemde gelen düzenlemeler ile birlikte bankaların konut alıcılarına verdiği kredi miktarı konut bedelinin yüzde 80'i. Buna göre satın almak istediğiniz dairenin en az yüzde 20'lik kısmı sizin peşinat olarak temin etmeniz gerekiyor. 

3- Aylık ödeyebileceğiniz taksit tutarı ne kadar?
Aylık ödenebilecek tutar, yeni bir ev sahibi olmanın hayalini kuranların çoğu zaman es geçtiği bir konudur. Bu yüzden bütçenizi en iyi şekilde analiz etmelisiniz. Olası masrafların yanı sıra olağandışı olarak karşınıza çıkabilecek ödemeler için de hazırlıklı olmalısınız. Kredi taksitlerinizi öderken zor duruma düşmemek için bütçenizi sarsmayacak şekilde bir ev satın almalısınız.

4. Ev alırken mantığınız ile hareket edin!
Herkesin hayallerini süsleyen bir ev mutlaka vardır. Ev alırken en çok yapılan hatalardan birisi de alıcıların hayalindeki evi bulduklarında mantığı ikinci plana itiyor olmaları. Bunu engellemek için olabildiğince çok sayıda ev gezmeli ve evleri her ayrıntısı ile kontrolünü yapmanız gerekli. Evin oluşabilecek mevcut bakım masrafları, mülkün bulunduğu lokasyon ev alırken öncelikleriniz arasında olmalı.

5-Binanın risk analiz raporunu kontrol edin!
Ev satın alırken yalnızca ev ile ilgili özellikleri kontrol etmek yeterli olmuyor. Dairenin bulunduğu binaya ait bazı kontrollerin de yapılması şart. Bunların başında bina risk analizi geliyor. Depreme dayanıklı bir konut olup olmadığını kontrol ettiğiniz binanın tapu sorunu olup olmadığına da bakmanızda fayda var.

6-Bütün bankaların faiz oranlarını araştırın!
Eğer konut kredisi çekerek bir ev sahibi olmak istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken hususların başında konut kredisi faizleri geliyor. Onlarca banka arasından size en uygun şartları olan ve en uygun faiz oranına sahip bankayı tercih etmeniz ödeme kolaylığı açısından size yardımcı olacaktır. 

Güncel kredi faiz oranları için tıklayınız.

7-Satın alınacak evde kiracı var ise ne yapılır?
2. el konut alıcılarının yaygın olarak başına gelen bir durumdur. Eğer sizinde satın alacağınız dairede kiracı oturuyorsa, daireyi satın alamdan önce kira kontratını mutlaka inceleyin. Konutu oturum amaçlı alıyor iseniz; en geç 2 ay önceden kiracıdan daireyi boşaltmasını talep edin. Eğer evi yatırım amaçlı alıyorsanız; kiracıdan mevcut kontratı yenilemesini isteyin.

8-Satın alacağınız konutun yasal izinlerini kontrol edin!
Konut alıcılarının yasal izinler ile yakından ilgilenmesi ve bu izinlerin kontrollerini yapmaları gerekiyor. İlk olarak yapı kullanım izninin yani kat irtifakı ve iskanın alınıp alınmadığına bakılmalı. Ayrıca alacağınız konut aile konutu ise eş muvafakatnamesi mutlaka alınmış olmalı. Aksi taktirde ileride bir takım ceza ve yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

9- Evin satış bedeli tapuda doğru beyan edilmiş mi?
Tapu harcı ödemelerinin miktarını belirleyen, mülkün tapuda beyan edilen değerinin, doğru olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Tapuda yanlış beyan edilen satış bedellerinde hem alıcılara hem de satıcılara geriye dönük cezalar uygulanmaktadır.

10-Konutu satın aldığınız kişi ile irtibatı kesmeyin!
Ev alırken size aracı olanlar (Müteahhit, emlakçı vs.) ile konutun bedelinin ödedikten sonra irtibatı kesmeyin. Hatta satın aldığınız ev henüz inşaat halinde ise inşaatı mutlaka ziyaret edin.

Ayfer ERDOĞAN / EmlakSayfası.com.tr

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181