Ev alırken ne kadar masraf çıkar?
Almaya karar verdiğiniz evin alım satım işlemlerini başlatmak için öncelikle gerekli belgeler ile tapu dairesine müracaat edilmesi gerekiyor. Alıcı ve satıcıdan istenen bu belgeler ile müracaatın yapılması halinde satış bedeli üzerinden hesaplanan tapu harcının da ödenmesi gerekiyor.

Ev satışı için satıcıdan istenen evraklar..
  • Tapu aslı veya fotokopisi
  • 1 Resim
  • Nüfus Cüzdanı (T.C. Kimlik Numaralı) aslı ve 1 adet fotokopisi
  • Belediyeden vergi borcu yoktur yazısı (Ödendiği halde vergi borcu çıkacak olursa, varsa geçmiş döneme ait ödendi makbuzlarının belediyeye ibraz edilmesi gerekmekte.)
  • Tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa emlakçı adına vekaletname
Ev alırken alıcıdan istenen evraklar.

  • 2 Resim
  • Nüfus Cüzdanı (T.C. Kimlik Numaralı) aslı ve 1 adet fotokopisi
  • T.C. Kimlik Numarası
  • Tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa emlakçı adına vekaletname
Peki ev alırken çıkan masraflar nelerdir;

1- Emlak alımında ödenen vergilerin başında tapu harcı geliyor. Harç devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 oranı ile tespit ediliyor.

Örnek; Satış bedelinin 100 bin lira olduğu bir emlakta, alıcının ödemesi gereken miktarı binde 20 oranına göre 2 bin lira; ve yine satıcının ödemesi gereken miktar da 2 bin lira oluyor.

2- Ayrıca 2015 yılında tapu devir işlemleri için 82,50 TL tapu döner sermaye ücreti ödenmesi gerekmekte.

Tapu harçları satış işleminin yapıldığı yerin vergi dairesine ödenmekte. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil edilebiliyor.

Ayrıca e-tahsilat uygulaması ile, tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştiriliyor.



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Yasin 6 yıl önce

3 yıldır insan bunu değiştirmez mi?

banner182

banner181