Ev kira artışı ÜFE mi TÜFE mi?
Birçok kişinin merak ettiği ev kira artışı ÜFE mi TÜFE mi sorusunun cevabını sizler için araştırdık.

Kira kontratının bittiği tarihten itibaren ev sahibine kiraya zam yapma hakkı doğuyor. Hal böyle olunca ev sahipleri ve kiracılar tarafından konut kira artışı TÜFE mi ÜFE mi sorusu araştırılıyor. İşte cevabı...

Ev kira artışı ÜFE mi TÜFE mi?
Geçerli olan kira artışı Yargıtay kararı şu şekilde; Yargıtay kararına göre kira artış 2018 kapsamında "Kira artış oranı ÜFE'ye göre belirlenir" maddesi kapsamında ÜFE oranları baz alınarak yapılıyor. Yani 2018 yılı içerisinde Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE)'nin 12 aylık ortalamalarının değişim oranına bakılarak bulunuyor.

Ancak Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile 2019 -2021 yılları arasında kira artış oranları TÜFE'ye bakılarak hesaplanacak. Yeni saya teklifinin kabul edilmesi ile birlikte 2019 yılından itibaren kira artış oranları TÜFE oranları doğrulduğunda yapılacak.

Peki ÜFE mi TÜFE mi yüksek?
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2018 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %2,53 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %36,68, bir önceki yılın aynı ayına göre %38,54 ve on iki aylık ortalamalara göre %25,52 artış gösterdi.

TÜFE'de (2003=100) 2018 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %1,44 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %20,79, bir önceki yılın aynı ayına göre %21,62 ve on iki aylık ortalamalara göre %15,63 artış gerçekleşti. Buda demek oluyor ki ÜFE oranları TÜFE oranlarından daha yüksek.

Ev kira artışı ÜFE mi TÜFE mi ile ilgili gelişmeleri ve haberleri sitemizden takip edebilirsiniz.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181