Ev kira artışı yüzde kaç olmalı?
Milyonlarca ev sahibi ve kiracı tarafından merak edilen ev kira artışı yüzde kaç olmalı sorusunun cevabını sizler için araştırdık.

Kira artışı konut kira sözleşmesinin bittiği tarihte yapılır. Yılda 1 kez yenilenen kira kontratının yenilendiği tarihte açıklanan kira artış oranına göre ev sahipleri kiraya zam yapma haklarına sahiptir. Bizde sizler için kira zammı yüzde kaç 2018 ve kiraya yüzde kaç zam yapılır 2018 sorularının cevabını araştırdık.

Ev kira artışı yüzde kaç olmalı?
Halihazırda devam eden yasa kapsamında kiraya yapılacak zam Yargıtay kararı ile "kira artış oranı ÜFE'ye göre belirlenir" kararı ile Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE)'nin 12 aylık ortalamalarının değişim oranına bakılarak hesaplanır. Bu ÜFE oranları her ay TÜİK tarafından yayınlanan raporda açıkça beyan edilir ve her ay değişiklik gösterir.

Kiraya en fazla yüzde kaç zam yapılabilir?
Aralık ayında zam yapılacak evler için açıklanan Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2018 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %2,53 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %36,68, bir önceki yılın aynı ayına göre %38,54 ve on iki aylık ortalamalara göre %25,52 artış gösterdi.

Kira artışı nasıl hesaplanır örnek şu şekilde;
Kira Bedeli: 1.000 TL
Kira zam oranı: Yüzde %25,52
Zam bedeli: 255,20 TL
Zamlı kira bedeli: 1.255.20 TL 

Buda demek oluyor ki ev sahibi kiraya ne kadar zam yapabilir 2018 sorusu çerçevesinde Aralık ayında ev sahibi kiraya yüzde 25,52 oranında zam yapma hakkına sahiptir. Fakat Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile 2019 -2021 yılları arasında kira artış oranları TÜFE'ye bakılarak hesaplanacak. Eğer yasa kabul edilirse 2019 yılından sonra TÜFE oranları kapsamında yapılan kira artış oranlarının düşüş olacak. Bu tarihe kadar Yargıtayın kararı doğrultusunda ÜFE oranları kullanılmaya devam edecek.

Ev kira artışı yüzde kaç olmalı sorusu ile ilgili gelişmeleri ve haberleri sizler için araştırdık.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181