Ev sahibi değişince kiracının durumu ne olur?
Kiracıların ince eleyip sık dokuyarak imzalamaları gereken kira sözleşmesinde hem ev sahibi hem de kiracı açısından bir takım yükümlülükler bulunur. Kiracıların imzaladıkları kira sözleşmesindeki belirleyici ayrıntılara dikkat etmeleri gerekir. İlgili sözleşmede yer alan ve en çok merak edilen konuların başında ise ev sahibi değişince kiracıların durumu geliyor. Peki ev sahibi değişince kiracının durumu ne olur?

Ev sahibi değişince kiracının durumu ne olur?
İlgili kanunda belirtilen gerekçeler olmadan kira sözleşmesinde hiç bir değişiklik yapılamaz. Buna göre kira sözleşmesi feshedilemez olduğundan aynı şekilde işlemeye devam eder. Ancak; ev sahibinin kendisi, eşi ve akrabalık bağı bulunan veya bakmakla yükümlü olduğu kişiler için ev veya işyerine ihtiyacı bulunması durumunda kiracıdan tahliye istenebiliyor. Eğer ev sahibinin bahsedilen şartlarda konut veya işyeri ihtiyacı var ise; konutun edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirme yükümlülüğü ortaya çıkıyor. Ardından ev sahibine kira sözleşmesini 6 ay sonra açacağı bir davayla sona erdirme yetkisi tanınıyor.

Eğer kiracı iseniz ve ev sahibiniz değiştiyse yazılı bir ihbar almadığınız sürece kira sözleşmeniz geçerliliğini koruyor demektir. Sözleşmenin süresi belirsiz olarak devam eder. Kiracı isterse kira dönemi içinde yeni ev sahibi ile sil baştan bir kontrat yapabilir. 

Konu ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer ayrıntı ise, eğer kiralanan ev veya işyerinin kullanımı onarım çalışmalarına bağlı olarak imkânsız ise, süresi belli olan sözleşmelerde sürenin sonunda, süresi belirlenmemiş sözleşmelerde ise fesih bildirimi için öngörülen sürelere göre belirlenecek tarihten itibaren bir ay içinde açacağı dava ile sözleşme sona erdirilebilir.

Ev sahibi değişse bile kira sözleşmesi boyunca evinden çıkmak istemeyen kiracılar için de bir çözüm yolu bulunuyor. Eğer evinizi kiralarken 3-5 yıllığına kiraladığını ilişkin tapuya şerh etmişseniz, yeni ev sahibiniz tapudaki bu şerhe göre hareket etmek zorunda kalacağından sözleşme bitimine kadar oturma hakkınız devam eder.

Ayfer ERDOĞAN / EmlakSayfası.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181