Ev sahibi depozitoyu iade etmek istemiyorsa ne yapmak gerekir?
Kiralanan ev için kiracıların ev sahibine ödedikleri bir depozito bedeli bulunuyor. Eskiden ev sahiplerinin alacağı depozito miktarı için bir sınır bulunmazken, gayrimenkul kiralama işlemlerinde ev sahibi tarafından istenen depozitoya Borçlar Kanunu ile kısıtlamalar getirildi. Bu kanun ile birlikte depozito en fazla 3 kira bedeli kadar olabilirken bu miktar ev sahibi ile anlaşılması durumunda daha düşük olabiliyor veya taksikler halinde ödenebiliyor.

Kiracının depozitoyu geri almak için yapması gerekenler nelerdi?
Kiracının evden çıkması durumunda, ev sahibi ile anlaşılan miktarda ödenen depozitonun kiracının eve verdiği hasara göre tamamı ya da bir miktarı kiracıya geri verilir. Kiracının, depozitosunu geri almak için kira sözleşmesini sona erdirerek evden çıkması gerekir. Eğer kiracı evden çıkarken eve hiçbir hasar vermediyse, kira sözleşmesinde yer alan bütün şartları yerine getirdiyse depozitosunun tamamını geri alır. Depozito verilirken yazılı ve ıslak imzalı bir alındı belgesi istenmiş olması da kiracıya depozito iade talebinde yardımcı olacaktır. Ev sahibinin depozitoyu geri vermesi için gereken süre, kira sözleşmesinin feshinden sonra 3 ay içersinde iade edilmesi şeklindedir. Ev sahibi kiracıya sözleşmeyle ilgili bir dava açtığını ya da kendisi ile ilgili bir icra veya iflas durumu söz konusu olduğunu belirtmediği takdirde depozito bedelini belirtilen süre içerisinde kiracının hesabına yatırır. 

Peki ya ev sahibi depozitoyu geri iade etmek istemiyorsa ne yapmak gerekir?
Kiracı evden çıkmaya karar verdikten sonra depozitosunu geri almak için ev sahibi ile görüşmelidir. Doğabilecek olumsuz geri dönüşler için kiracı depozito iade talebini ev sahibine yazılı olarakta ulaştırabilir. Ancak ev sahibi depozitoyu ödemek istemiyorsa veya evinde hasar oluştuğunu belirterek depozito bedelinde kesinti yapmak istiyorsa; kiracı ev sahibi aleyhine icra takibi açarak depozitonun tamamını talep edebilir. 

Ev sahibi ile kiracı arasında yapılan anlaşma ile depozito tutarının kiradan düşülmesi, başta kiracının lehine gibi görünse de bu durum daha sonra ev sahibi tarafından dava açma hakkı doğuracağı için kiracının aleyhine dönebilir.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfası.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Eyüp y 5 yıl önce

Merhaba ben ev sahibini depozito bedeli için icra mahkemesine verdim 5 ay oldu ama bir cevap gelmedi ne yapmam gerekiyor.

Avatar
Eyüp 5 yıl önce

Merhaba ben ev sahibini depozito bedeli için icra mahkemesine verdim 5 ay oldu ama bir cevap gelmedi ne yapmam gerekiyor.

banner182

banner181