Ev satın alırken aranacak mimari kriterler nelerdir?
400 kentsel dönüşüm projesiyle bir rekora imza atan AE Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Ahmet Erkurtoğlu, konut sahibi olacakların o konutun mimari özelliklerini de gözden kaçırmaması gerektiğine dikkat çekiyor.

GÖZDEN KAÇANLAR
15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Emlak Konutun, akabinde GYODER'in başlattığı kampanyalar ve bankaların konut faiz oranlarında yaptığı indirimler çerçevesinde konut satışlarında yeniden bir artış söz konusu olmaya başladığına dikkat çeken mimar Erkurtoğlu, "Konut alıcısı bu tarihi fırsattan yararlanıp konut satın alırken, bazı kriterleri de göz önünde bulunduruyor. Evin lokasyonu, ulaşımı, inşaat malzemelerinin markası, odaların büyüklüğü kadar tüm detayları Adan Z'ye inceliyor. Ancak çoğu zaman mimari detayları ise göz ardı ediyor" dedi.

İŞLEVSELLİK ÖNEMLİ
Evin lokasyonu, ulaşımı, inşaat malzemelerinin markası, odaların büyüklüğü kadar tüm detaylarının Adan Z'ye incelendiğini, ancak çoğu zaman mimari detaylarının gözardı edildiğini belirten Mimar Ahmet Erkurtoğlu, "Örneğin bir evin hangi yöne konumlandığı çok önemli. Tüm odaları ya da odalarının büyük çoğunluğu güneye ve doğuya bakan evler, hem gün ışığından daha fazla faydalanır hem de ısı yalıtımı minimuma iner. Binaların işlevselliğine dikkat edilmiyor" ifadelerini kullandı. Mimar Ahmet Erkurtoğlu, ev satın alırken dikkat edilmesi gereken 5 mimari unsuru şu şekilde sıralıyor:

"Daire alırken dikkat edilecek ilk konu, brüt alanın net alana oranıdır. Örneğin; 100 metrekarelik bir daire alındığında, dairenin net alanı 50-60 metrekare değil, yaklaşık 80-85 metrekare olmalı" diye konuşta Evde aranacak diğer hususun depreme dayanıklılık olduğunu belirten mimar Ahmet Erkurtoğlu, önceden binanın taşıyıcı sisteminde onarım yapılıp yapılmadığının araşürılması gerektiğini söyledi. Elektrik ve su tesisatının da en fazla dikkat edilmesi gereken bir ​husus olduğunu vurgulayan Erkurtoğlu, "Ayrıca binanın ve dairenin ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemi, kullanılan sıhhi tesisatlar ve yangın güvenliği gibi konular da kontrol edilmeli" bilgisini verdi.

Kapı, pencere, çatı ile bodrum katları, duvar, tavan ve zeminler en fazla dikkat edilecek konular arasında olduğuna dikkat çeken Erkurtoğlu, "Kapı ve pencerelerin mekanizmaları eksiksiz ve düzgün çalışmalı, ısı ve ses yalıtımı uzman firmalarca yapılmış olmalı. Ev gün ışığından ne kadar faydalanabilirse, o kadar değerli ve yaşanabilirdir. Ayrıca pencerelerin dışarıdan kolay temizlenebilir olması da önemli. Binanın dış girişi de seçimi etkileyecek unsurlardan biridir" diye konuşta Erkurtoğlu, su ve ısı yalıtımı iyi yapılmış duvar, tavan ve döşemelerde küflenme, çatlama, kabarma, dökülme olmayacağını, balkon ve teraslardan suyun rahatlıkla uzaklaşabilmesinin önemli olduğunu kaydetti.


GÖZ KAMAŞTIRAN CEPHELERE DEĞİL, NE KADAR İŞLEVSEL ONA BAKIN
SATIŞ sözleşmesi, lokasyon, inşaatta kullanılan malzemelerin markası... Liste uzadıkça uzuyor. Konut satın alırken, dikkat edilecek hususları artık herkes biliyor ama, asıl önemli olanın ayrıntılarda gizli olduğunu bilmiyor. Peki, ev satın alırken hangi mimari kriterlere dikkat etmek gerekiyor? Mimar Ahmet Erkurtoğlu, konut satın alırken cepheleriyle göz kamaştırıp işlevselliği bulunmayan konutlar konusunda uyarıyor.

Yeni Akit Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181