Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi nedir?

Alıcı ve satıcının karşılıklı olarak, satıcının taraflarca belirlenen bir bedel karşılığında taşınmazın satışını vermek,alıcının da bu taşınmazı satın almak ve bedelini ödemek konusunda tapu sicil memuru karşısında tarafların vaat ve taahhüt beyanlarını kapsayan ve noterlerce düzenlenen sözleşme satış vaadi sözleşmesi işlemine deniyor.


Ön sözleşme niteliği taşıyan bu düzenleme İleride yapılacak olan asıl satışın yapılmasında bir adım oluyor. "Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi" düzenlemeye noterler yetkili oluyor.  Noterlerce düzenlenen satış vaadi sözleşmesi resmi işlemlerde geçerli sayılıyor. 


Bu sözleşmenin tapuya şerh edilmesi şartı var. Ancak alıcı satış vaadi sözleşmesine dayanarak tek taraflı olarak asıl satışın yapılmasını isteyemiyor. Satıcının da bu işleme katılması gerekiyor aksi halde alıcı mahkeme yoluyla adına tescil isteyebiliyor. 


Tapuya şerh edilen şahsi haklar üçüncü şahıslara karşı ileri sürülebiliyor. Tarafların hak ve borçları açıkça tereddüte meydan vermeyecek şekilde ve taşınmazın bedeli ve ödenme şekli sözleşmede belirtiliyor. 


Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin geçerli olabilmesi için şekil şartlarına uygun olarak hazırlanması gerekiyor. Öncelikle sözleşmesi yapılacak konut için ruhsatın alınmış olması gerekiyor.Şerh beş sene devam edebiliyor. Beş sene geçtikten sonra hükmü kalmaz ve resen telkin edebiliyor.

Gökçe ÜLKER/Emlaksayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181