Gayrimenkul sertifikası nasıl işleyecek?
Eskidji Gayrimenkul Ankara Merkez Bölge Ortağı Köksal Ünal, Hükümetin eylem planında yer alan modelin doğru uygulanması durumunda özellikle “kentsel dönüşüm” projelerinde çok yararlı olacağını bildirdi.

Hükümetin Eylem Planı'nda yer alan ve vatandaşlara borsada işlem görecek konut projelerinden devlet güvencesinde metrekare bazında hisse satın alma imkânı getirecek olan “Gayrimenkul Sertifikası” modeline, sektörden olumlu tepkiler geliyor.

Eskidji Gayrimenkul Ankara Merkez Bölge Ortağı Köksal Ünal, bu modelin doğru uygulanması koşuluyla başta kentsel dönüşüm projelerinde olmak üzere çok yararlı olacağını bildirdi. Ünal, bu uygulamada projeleri karşılığında çıkaracağı sertifikalar borsada işlem görecek şirketlerin manipülasyonlardan uzak olmasının da bir o kadar önemli olduğunu vurguladı. Modelin sektör açısından önemli bir reform niteliği taşıdığını ifade eden Ünal, bunun hem konut sahibi olmak isteyen vatandaşa kolaylık, hem de sağlıklı kentsel gelişime katkı sağlayacağını söyledi. Ünal, hükümetin tüm sektör temsilcileri ile yakın görüş alışverişi içinde uygulamanın esaslarını şekillendirmesinin önemine işaret etti.

Bu modelin Avrupa'da birçok ülkede başarıyla uygulandığını anlatan Ünal, ev almak için konut hesabı açan ve yüzde 25 peşinat biriktiren vatandaşlara devlet tarafından yüzde 15 katkı sağlanmasını kapsayan “Konut Hesabı” uygulaması ile birlikte gayrimenkul sertifikası modelinin, sektörde önemli bir canlanma sağlayabileceğini kaydetti.

-Model nasıl işleyecek?
Kentsel dönüşüm uygulamalarının ülke genelinde hızlandırılması ve inşaat sektörünün önünün açılması amacıyla hükümetin 2016 Eylem Planı'na konulan “Kentsel Dönüşümde Kullanılacak Gayrimenkul Sertifikası Modeli”, Çevre ve Şehircilik ve Maliye Bakanlıkları ile Hazine, SPK, TOKİ, GYODER ve KONUTDER işbirliğinde oluşturulacak. Bu kapsamda 6 ay içinde yeni finansman modelleri uygulamaya geçirilecek. Modele ilişkin mevzuat çalışmasına son şeklini Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) verecek.

Uygulama ile vatandaşların, devlet güvencesinde borsada işlem görecek konut projelerinden metrekare bazında hisse satın alabilmesi öngörülüyor. Bu amaçla oluşturulacak borsada “Gayrimenkul Sertifikası” adıyla işlem görecek bu hisseler, istendiğinde paraya çevrilebilecek. Proje tamamlandığında alınan hisse oranına göre konut sahibi olunabilecek.
 
Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181