Geçit hakkı nedir?
Geçit hakkı nedir sorusuna kısaca yanıt vermek gerekirse; başka bir mülk sahibinin taşınmazından geçme hakkı diyebiliriz.

Geçit hakkı nedir sorusunun detayları şu şekilde;
İrtifak hakları arasında yer alan geçit hakkı, belli gerekçeler dahilinde bir mülkiyet sahibinin arsa, tarla veya bahçesinden geçme hakkına denilmektedir. Bedel karşılığı ya da bedelsiz olarak kurulabilen geçit hakkı gerçek veya tüzel şahsın ya da taşınmazın lehine kullanılabilir. 

Geçit hakkı ile genel yola çıkmak için kendine ait bir yolu bulunmayan kişiye diğer arsalardan geçme hakkı tanınır. Geçit hakkının kurulabilmesi için müşterek mülkiyetlerde tüm pay sahiplerinin onay vermesi gerekmektedir. Anlaşarak kurulabilen geçit hakkını Asliye Hukuk Mahkemeleri’nde dava açılarak da kurulmaktadır. 

Eğer diğer maliklerle anlaşma sağlanamamış ise dava açılarak komşu parsellerin en uygun kısmının karşılığını ödeyerek geçit hakkı olarak kullanılması sağlanır. Eğer mahkeme onay verirse belirlenen bölüm tapu siciline yol olarak kayıt edilir. Ayrıca geçit hakkının kullanılması için belirlenen bölüm mahkeme tarafından gönderilen bilirkişi tarafından değerlendirilir ve bu alanın geçit hakkı bedeli belirlenir. Belirlenen tutar eksiksiz bir şekilde komşu parselin sahibine ödenir.

Geçit hakkı nedir sorusunun cevabını sizler için derledik. Yol geçiş hakkı nedir ve yol izni hakkı nedir ile ilgili gelişmeleri ve haberleri sitemizden takip edebilirsiniz.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181