Hisseli tapunun riskleri!
Arsa, ev, tarla, dükkan gibi taşınmazların 2 veya daha fazla sahibi olması durumun mülk hisseli olur. Bir mülkün birden fazla sahibi olduğu durumları açık bir şekilde belirten belgeye de hisseli tapu denir. Hisseli tapuda sadece ortakların ismi yazar ve taşınmazın neresinin kime ait olduğu belirtilmez. Peki bu durumda hisseli tapunun riskleri nelerdir? İşte hisseli tapunun riskleri...

Yatırım amaçlı ya kullanmak için hisseli tapulu bir taşınmaz aldığınızda hisseli tapunun bazı riskleri oluğunu unutmamanız gerekşiyor. Hisseli tapulu mülkü aldığınız zaman mülkiyetin diğer sahiplerine şufa hakkı doğar. Peki ya şufa hakkı nedir?

Şufa hakkı diğer hissedarların sizin hissenizi tapuda gösterilen satış bedelini vererek almasıdır. Yani hisseli bir mülk aldıysanız mülkün diğer sahipleri şufa haklarını kullanarak tapuda gösterilen satış bedelini size ödeyerek aldığınız hisseyi sizden alma hakkına sahiptir. 

Hisseli tapuya sahip olan bir taşınmaz alıyorsanız tapu masraflarını düşük göstermek için tapuda mülkün değerini düşük göstermenizi tavsiye etmeyiz. Çünkü hissedarlar şufa haklarını kullandıkları taktirde size hisseniz için ödeyecek oldukları bedel gerçek bedel yerine tapuda belirttiğiniz değer olur. Bunun için hisseli bir tapu alıyorsanız tapuda gerçek değeri üzerinden işlem yapmanız sizin için çok önemli olacak.

Mülükün diğer hissedarları şufa haklarını 2 yıl içinde kullanabilirler. Eğer hissenizi aldıktan sonra diğer hissedarlara burayı aldığınızı noter yoluyla bildirirseniz bu hak 2 yıldan 3 aya düşer. 

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfası.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181