İpoktekli konut alımında nelere dikkat edilmeli?
İpotekli ev almak risklidir. Ancak kararınız kesinse dikkat etmeniz gereken noktalara hakim olmanız da şart.

İpotekli evi anlamak
Öncelikle bir evin üzerinde ipotek olup olmadığını nasıl anlayacağınızı belirteyim. Evin üzerindeki ipotek Tapu Müdürlüğu'ne gidilerek, kolayca öğreniliyor.

Satışı mümkün mü?
İpotekli evi almakta engel yok. Ancak riskli bir alım olduğunu aklınızdan çıkarmayın. O yüzden siz siz olun ipoteği kaldırdıktan sonra evi alın. Alım satım yöntemlerini bilmeniz ve ona göre adım atmanız gerekiyor:

1-Borcu peşin ödeyin
İpotekli evi almaya karar verdiyseniz ilk yöntem şu; satıcıyla anlaşıp bankaya olan borcun tümünü peşin olarak ödersiniz. Böylelikle ipoteği de kaldırmış olursunuz.

2-Yeni kredi açılır 
İpotekli ev almanın yöntemlerinden bir diğeri de, yeni kredi açmaktır. Nasıl mı? Kredi borcunun olduğu bankayla üetişime geçerek, eski kredi kapattırılır. Banka, alıcı olarak size yeni bir kredi açar. Alımsatım işlemi gerçekleştirilir.

Masrafları öğrenin
İpotekli evi almayı kabul ettiyseniz, borcun olduğu bankaya ya da diğer şahıs / kurumlardan borç miktarı, faizi ve tüm masrafları öğrenin.

ABLAMIN İPOTEKLİ EVİNİ ALACAĞIM
SORU: Ablamın ipotekli evini krediyle alma niyetindeyim. Ablam 10 yıllık kredi borcunun 6 yılını ödedi. Kalan 4 yılı devralarak, ödemem mümkün olur mu?
CEVAP: Evi almanızda engel yok. Ablanızla kredi borcunun olduğu bankaya gidip konuşun. Kalan borcu üzerinize alarak, ödemeye devam edebilirsiniz. Banka size yeni bir kredi dosyası açar. Ancak faiz oranlarında oynamalar olabilir, göz ardı etmeyin. Krediyi başka bir bankadan da alabileceğinizi unutmayın. Bu durumda da yeni banka size kredi dosyası açar.

KREDİ BORCU BİTMEMİŞ EV DÖNÜŞÜME GİRDİ
SORU: 4 yıl önce konut kredisi kullanarak ev aldım. Borcumun bitmesine daha 6 yıl var. Ancak binanın riskli olduğu anlaşıldı ve kentsel dönüşüme girecek. Bu durumda ne yapılır?
CEVAP: Konut kredi borcu devam eden evler de, kentsel dönüşüme girebiliyor. 10 yıl vadeyle ev almışsınız ve ödenmesi gereken, 6 yılınız kalmış. Bu durumda da olsanız dönüşümden yararlanabilirsiniz. Yani devletten kentsel dönüşüm faiz desteği alabilirsiniz. Krediniz için yeniden yapılandırma talep edebilirsiniz.

Şebnem BER/Posta Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181