İpotek nedir?
İpotek nedir sorusuna kısaca cevap vermek gerekirse; Kredi borcunun ödenmesi için bir gayrimenkulün teminat gösterilmesi diyebiliriz.

İpotek nedir?
İpotek, kredi kullanabilmek için taşınmazın deminat gösterilmesidir. Eğer kredi borcu olan kişi borcunu ödeyememişse alacağı olan kişi gayrimenkulü satarak borcunu alma hakkına sahiptir. 

İpotekli konut satışı, evi alacak kişinin krediyle mi yoksa peşin olarak mı alacağına göre değişiyor. İpotekli ev satışı gerçekleştirilirken karşı taraf evi kredi kullanarak alacaksa bazı yolların izlenmesi gerekiyor. Eğer alıcının kullanmak istediği krediyi veren banka sizin bankanız ile aynı değilse bu iki banka arasında ipoteği kaldırmak için bazı yazışmalar ve işlemler gerçekleştiriliyor. Bu yazışmalardan sonra ipoteğin kaldırılması ile ilgi alınan resmi yazı ile tapuya gidilerek ipotek kaldırılıyor. İpotekli ev şatışı ipotek kaldırıldıktan sonra yapılabiliyor. Eğer alıcı ipotekli evi nakit almak istiyorsa kalan kredi borcunu evin fiyatından çıkarıp kalan miktarı bankaya yatırması ve blokeli çek alması gerekiyor. Tapuda gerçekleştirilen ipotekli ev satışı sırasında alıcı blokeli çeki size veriyor. Sizin de evin üzerinde bulunan toplam kredi borcunu bankaya yatırılarak ipoteği kaldırmanız gerekiyor.

İpotekli bir evi kolayca satmak istiyorsanız yapacağınız şey konutun üzerindeki ipoteği kaldırmak olur. Buda başka bir bankadan alacağınız tüketici kredisi ile konut kredinizi kapatmaktan geçiyor. Aldığınız tüketici kredisi ile konut kredinizi kapattığınız taktirde evin üzerindeki ipoteği kaldırmış olursunuz. İpoteği kaldırılmış olan evler daha kolay satılır.

İpotek nedir sorusu ile ilgili gelişmeleri ve haberleri sitemizden takip edebilirsiniz.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181