İskan nedir? Yapı kullanma izin belgesi nasıl alınır?
Konut üreticilerinin ve alıcılarının takip etmesi gereken bir takım yasal yükümlülükler bulunuyor. Bu kapsamda yapının tamamlanmasının ardından uygulanan yasal yükümlülüklerden birisi de iskan veya yapı kullanma izin belgesi. Peki iskan nedir? Yapı kullanma izin belgesi nasıl alınır?

İskan nedir?
Binanın ruhsatına uygun olarak tamamlandığını belirten, ruhsat bilgilerini, tapu kaydını, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, metrekarelerini, sınıflarını ve mal sahiplerini gösteren belge iskan belgesidir. Kısaca iskan, ilgili yapının projeye uygun olarak yapıldığını taahhüt eden belgedir. 

Yapı kullanma izin belgesi nasıl alınır?
Yapı kullanma izin belgesini bir diğer adıyla iskan ruhsatının alınabilmesi için, ilgili yapının inşasının tamamlanmış olması, yapı ruhsatının alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor.

İskanı almak için ilgili yapı tamamlandıktan sonra proje onayını veren belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimine, yapının bitmiş olduğu dilekçe yoluyla bildirilir. Belediyenin İmar Müdürlüğüne başvuruda bulunurken gerekli belgeler ise şunlardır; iskan izni dilekçesi, tapu kaydı bilgileri, Vergi Dairesi'nden ilişki kesme belgesi, dış kanal belgesi, Telekom olur yazısı, proje müellifleri raporu,  yapı denetim kuruluşunun raporu, cephe fotoğrafları (13-18 cm), emlak ve çevre temizlik vergisi yoktur yazısı, SSK'dan alınan borcu yoktur belgesi, sığınak raporu, yangın tesisat raporu.

Eğer iskan izni alınacak yapı asansörlü ise asansörün Garanti belgesi, 4 adet muayene raporu, TSE belgeleri ve mühendislerin SMM belgeleri de gerekiyor.

İlgili İmar Müdürlüğü, dilekçenin doğruluğunu, yapının projeye uygun olup olmadığını denetler ve inceler. İnceleme sonucunda yapı kullanma izin belgesi talebinde bulunulan yapı uygun bulunursa belge verilir. İskan belgesinin alınmasının ardından ilgili tapu dairesine gidilerek belge kat mülkiyetine geçirilir.


İskansız eve kredi çıkar mı?

Ayfer ERDOĞAN / EmlakSayfası.com.tr
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
iskan nedir 6 yıl önce

iskan nedir öğrenmek lazım! özellikle bu işle geçimini sağlayanlar!

banner182

banner181