İstanbullu kendine düşen kilometrekareyi 2 bin 275 kişiyle paylaşıyor!
Kendine düşen kilometrekareyi her gün 2 bin 275 kişiyle paylaşmak zorunda olan İstanbullu, başını dayadığı metrobüs camında (şayet oturacak yer bulduysa) bir yandan emekliliğinde yerleşeceği sahil kasabası hayalini kurarken diğer yandan içindeki küçük “Ali Ağaoğlu” tarafından dürtülüyor: Ama İstanbul’da bir evin olsa hayatın kurtulur.

Ancak sadece son bir yılda yüzde 26’dan fazla artan konut fiyatları, başı hâlâ metrobüs camına dayalı İstanbullu’yu “Ev mi? Uzay mekiği mi?” sarmalına çekmeye devam ediyor.

İngiltere merkezli küresel gayrimenkul şirketi Knight Frank'in raporuna göre 2015'te dünyada konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke Türkiye’nin gayrimenkul yıldızı İstanbul’da bir pay kapmaya çalışanlar, emlak piyasasının doğası gereği yatırımcılar ve yaşayacak ev arayanlar olarak ikiye ayrılıyor.

BusinessHT’ye konuşan TURYAP İcra Kurulu Üyesi Çağla Gürsoy, İstanbul’da genele bakıldığında ev satın almak isteyenlerin yatırımdan önce bireysel faktörleri göz önüne alıp yaşanabilir bir ev aradığını söylüyor.

PAHALI MAHALLE Mİ UCUZ KONUT MU?

Gürsoy’a göre, yıllardır değişmeyen ‘‘İstanbul’un taşı toprağı altın’’ anlayışıyla herkesin bir yer edinmeye çalıştığı bu şehirde ev satın almak isteyenlerin kararlarını etkileyen en önemli faktörlerin başında “Evimi hangi ilçeden alırsam, kaç yılda ne kadar kâr ederim?” sorusu yer alıyor.

Emlağın, mülteci krizi ve doların değer kazanması gibi faktörlerle beş yılda tüm finansal yatırım araçlarını geride bırakmasıyla kalp atışları giderek yükselen yatırımcı ev almaya karar verdiğinde başka bir ikilemle daha karşı karşıya kalıyor: Ev fiyatlarının daha pahalı olduğu ilçelerde bütçeye uygun küçük bir ev mi? Daha ucuz yerlerden geniş sosyal imkânları fazla olan bir konut mu? Gürsoy’a göre bu kararın verilmesinde sahneyi alan faktör yatırımcının cebindeki veya kredi olarak temin edebileceği para oluyor.

İSTANBULLUNUN YILDA 7,5 GÜNÜ TRAFİKTE GEÇİYOR

Uzmanlara göre “kira vereceğime kredi öderim” diyerek, mortgage faizlerinin diğer ülkelere daha düşük olmasının verdiği cesaretle yaşamak için ev sahibi olmak isteyenlerin karar süreçlerini belirleyen en önemli etken lokasyon.

Her gün 2 milyon 250 bin aracın yola çıktığı ve günde ortalama 47 dakika, yılda 178 saatin trafikte boşa harcandığı İstanbul’da herkesin derdi bir an önce istediği yere gidebilmek. Bu nedenle, işinden evine yürüyerek giden şanslı azınlığın arasında olmayanlar ev alırken, toplu taşımaya ve ana arterlere ulaşım kolaylığına öncelik veriyor. Su, elektrik, kanalizasyon gibi altayapı hizmetleri ile hastane, okul, emniyet gibi kamu hizmetlerine yakınlık, deprem yönetmeliğine uygunluk, yalıtım ve güneş görmesi de ev sahibi olmanın diğer belirleyicileri.

EV ALMA KARARINI KADIN VERİYOR

TURYAP İcra Kurulu Üyesi Gürsoy, tüm bu faktörler gözönüne alındığında ev alma kararını çoğunlukla kadının verdiğini ifade ediyor. Gürsoy’a göre çalışan kadın kendi ve eşinin iş yerlerine yakın lokasyonları tercih ederken, ev kadını ise evde mutfağın ya da odaların büyüklüğü gibi evin iç özelliklerine daha çok önem veriyor.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, farklı bir bakış açısı getirerek insanların ev alma kararında bölgenin sosyal ve ekonomik yapısının da önemli olduğunu söylüyor. Aşa, kişilerin kendi sosyal yaşam tarzına uymayan, çatışma yaşanacak bölgeleri tercih etmediğini ifade ediyor. Aşa, “Bu çatışmalar etnik, dini , aynı bölgeden gelen hemşehricilik veya aşırı serbestçilik gibi faktörler olarak ortaya çıkabiliyor” diyor.

KİRACININ BÜTÇESİ DAR ZAMANI AZ

Cebinde parası olmayıp her ay ev sahibinin kendisini ya da banka hesabını ziyaret etmek zorunda kalan kiracılar da evlerini tutarken, satın alanlarla benzer hassasiyetlere sahip oluyor. Hem kiralamada hem de satın almada genellikle kimse alışık olduğundan daha küçük bir eve geçmek istenmezken evin temizliği, iç ve dış konforu, konumu kısa sürede satılmasını ve kiralanmasını sağlıyor. Bu iki grubu birbirinden ayıran en belirgin farklılık ise zaman ve bütçedeki esneklik. Gürsoy bu durumu şöyle açıklıyor:

“Satın almak isteyenler ev gezmek ve alternatifler için uzun zaman ayırıyor. Kiralamada bütçeye göre ev bulunduğunda alternatiflere bakılmadan hızlıca tutuluyor. Genelde ‘Acil ev bulmalıyım’ diye geliyorlar, bütçelerini aşmıyorlar. Satın almada beğeni arttıkça bütçede esneklik gösterebiliyorlar.”

Business Habertürk 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181