İstimlak nedir?
İstimlak nedir sorusuna kısaca yanıt vermek gerekirse; özel mülkiyetli bir taşınmazın gerekli sebeplerden dolayı devlete ya da kamu tüzel kişilere geçmesi diyebiliriz.

İstimlak nedir
Kanuni bir yol olan istimlak, özel mülkiyetin tamamının ya da bir kısmının devlet veyahut tüzel kişilere kamu yararı için devredilmesine denir. İstimlak yapılacağı zaman satın alınacak olan özel mülkiyetin bedeli peşin olarak ödenir ve bu mülkte imar planlarına uygun olarak kamu yararı için okul, hastane, park gibi alanlar inşa edilir.

İstimlak yapılacağı yer kararlaştırıldıktan sonra alanın imar şekilleri tespit edilir ve özel mülkiyetin sahibi ya da sahiplerine tebligat gönderilir. Mülk sahipleri gönderilen tebligat ile uzlaşma konusyonu tarafına davet edilerek istimlak hakkında bilgi verilerek uzlaşma sağlanır.  

Özel mülkiyetlerde belediyeler, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü ve Üniversiteler istimlak yapılabilir. İstimlak yapılacak olan özel mülkiyetin değeri Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan değerler üzerinden hesaplanır ve mülk sahibi bu değerle ilgili uzlaşma tutanağı imzalar. 

İstimlak nedir sorusu ile ilgili gelişmeleri ve haberleri sitemizden takip edebilirsiniz.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181