İştira hakkı nedir?
İştira hakkı nedir sorusuna kısaca cevap verecek olursak; belirli bir süre zarfında hak sahibine taşınmazı satın alabilmesi için verilen öncelik diyebiliriz.

İştira hakkı nedir?
Öncelikli alım hakkı olarak da tabir edilen iştira hakkı, taşınmaz satışında hak sahibinin diğer alıcılardan öncelikli olarak satın alma imkanı tanınan hakka denir. Noter huzurunda yapılması zorunlu olan sözleşmeye istinaden tapu kütüğüne şerhi ile iştira hakkı doğmuş olur. Bu sözleşmeye de iştira sözleşmesi denilmektedir.

Yapılan iştira sözleşmesi ile taşınmaz belli bir bedel karşılığında hak sahibine verilebildiği gibi herhangi bir bedel ödenmeksizin de verilebilir. Kişisel bir hak olan iştira hakkı için tapu kütüğüne şerh verilebilmesi için iştira sözleşmesinin noter huzurunda yapılması gerekmektedir. Aksi taktirde iştira sözleşmesi resmiyetini kaybeder.

Mal sahibi ile hak sahibi arasında yapılan bu sözleşme ile hak sahibine iştira hakkı tanınır. Mal sahibi ve hak sahibinin bilgilerini, iştira hakkının kullanılacağı malı ve değerini içinde barındıran iştira sözleşmesinin süresi kanuna göre maksimum 10 yıl olarak belirlenmiştir. Başka kişilere devredilemeyen iştira hakkı  sözleşmesinden doğan öncelikli alım hakkı aksi bir hüküm olmadığı taktirde 3'tür. Miras ve intikali mümkün olan iştira hakkı için taraflar sözleşmede satış sürelerini kendileri de belirleyebilir.

İştira hakkı nedir sorusu ile ilgili gelişmeleri ve haberleri sitemizden takip edebilirsiniz.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181