İzmir konut fiyat artışını sürdürüyor!
Son dönemde gayrimenkul piyasasının parlayan yıldızı olan İzmir, konut fiyat artışında hem İstanbul'a hem de Ankara'ya fark atarken Türkiye ortalamasının üzerine çıktı. Merkez Bankası'nın Türkiye'deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesapladığı Hedonik Konut Fiyat Endeksi'nin verileri bu tabloyu net olarak ortaya koyuyor. Merkez Bankası'nın açıkladığı son endeks değerlerine göre, 2018 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre Türkiye genelinde yüzde 10.12, İstanbul'da yüzde 4.72, Ankara'da yüzde 6.84 artış görülürken, İzmir'de bu oran yüzde 16.87 oldu.

İKİYE KATLADI
Merkez Bankası tarafından birim değerleri dikkate alınarak hazırlanan Konut Fiyat Endeksi'ne bakıldığında da benzer bir sonuç ortaya çıkıyor. Son bir yılda Türkiye genelinde yüzde 10.27, İstanbul'da yüzde 5.61, Ankara'da yüzde 6 artış görülürken İzmir'de bu oran yüzde 17.09 oldu. Yeni konutların fiyat artışında ise İzmir ile diğer büyük kentler arasındaki makas iyice açılıyor. Yeni Konutlar Fiyat Endeksi İzmir'de yüzde 20.12 yükselirken, İstanbul'da yüzde 7.56, Ankara'da yüzde 6.32, yurt genelinde ise yüzde 10.45 arttı.

DÜNYA İKİNCİSİ
Merkez Bankası verilerine göre, İzmir genelinde konut birim fiyatları, 2016 yılında yüzde 15.3 artarken, 2017 yılında ise yüzde 18.6 oranında artış gösterdi. Bu gelişmede, İzmir'in diğer şehirlerden göç alması, kentsel dönüşüm ve markalı konut projeleri ile Ankara - İzmir Hızlı Tren Hattı ve İstanbul - İzmir Otoyolu gibi ulaşım yatırımları etkili oldu. İngiltere merkezli Knight Frank tarafından dünyadaki konut fiyatlarına ilişkin olarak yayımlanan raporun sonuçlarına göre, 2017 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19,8 oranında artış görülen İzmir 150 şehir arasında ikinci sırada yer aldı.

ÇEKİM MERKEZİ OLDU
İzmir'de konut metrekare fiyatlarının İstanbul ve Ankara'ya göre daha ucuz olması, ulaşım ağı güçlü ve üniversitelere yakın lokasyonlarda yatırımcı amaçlı alımların fazlalaşması nedeniyle hem fiyatların hem de satışların arttığı ifade ediliyor. İstanbul-İzmir Otoyolu projesi nedeniyle Çeşme, Urla, Seferihisar gibi turistik bölgelere olan ilginin yanı sıra, Bayraklı, Bornova ve Karşıyaka'da son dönemde 1 +1 ve 2+1 dairelere olan talebin artmasının gayrimenkul piyasasını pozitif yönde etkilediği belirtiliyor. Bu durum, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı konut satış rakamlarında da görülüyor. İstanbul ve Ankara'da konut satışları gerilerken, İzmir'de emlak piyasasındaki hareketlilik devam ediyor. TÜİK verilerine göre, kentte yılın ilk iki ayında toplam 11 bin 806 konut el değiştirdi. Geçen yıl söz konusu dönemde satılan konut sayısı 11 bin 955 adet seviyesindeydi. İzmir'de satılan konutların 4 bin 793 adedi birinci el, 7 bin 13 adedi ise ikinci el konutlardan oluştu. Kentte yılın ilk iki ayında el değiştiren evlerin, 3 bin 770 adedi konut kredisi ile alınırken, 8 bin 36 adedi ise peşin veya senetle satın alındı.

İsmail Şahin / Sözcü Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181