Kanuni şufa hakkı nedir?
Hisseli tapu sahipleri tarafından merak edilen kanuni şufa hakkı nedir sorusunun detaylarını sizler için araştırdık.

Kanuni şufa hakkı nedir?
Kanuni şufa hakkı yani önalım hakkı medeni kanun'a göre hisseli bir tapuya sahip kişinin kendi payını üçüncü bir kişiye satması sonucu diğer paydaşlara tanınan önalım hakkına denir. Şufa hakkını sadece hisse sahipleri kullanabilir ve şufa hakkını kullanmak isteyen hissedarların dava açması gerekmektedir.

Şufa hakkı, diğer hissedarların hisseli tapuyu alan üçüncü kişiye tapuda gösterilen satış bedelini vererek tapusunu almasıdır. Yani hisseli bir taşınmazı alan kişi mülkün diğer sahipleri şufa haklarını kullanarak tapuda gösterilen satış bedelini alıcıya ödeyerek payını geri alma hakkına sahiptir.  

Örneğin babadan 3 kardeşe miras olarak bir hisseli arazi kalıyor. Kalan bu araziyi kardeşlerden biri satmaya karar veriyor. Bu durumda diğer hisse sahibi kardeşlerin satışa sunulan hisseyi almak için öncelikleri vardır. Bu şekilde kanunu şufa hakkı kullanılarak kardeşler 3. kişilerden önce hisseyi alma hakkına sahip olur.  

2 farklı şekilde uygulanan şufa hakkının tanındığı ilk sistem kanun çerçevesinde tanınan ön alım hakkı iken ikinci sistem ise sözleşmede yer alan ön alım hakkıdır.  Hissenin 3. kişilere satılması durumunda kanunen diğer hisse sahipleri hak kazanırken, sözleşmeden doğan şufa hakkında ise tapu kütüğüne şerh edilerek hak kazanır.

Şufa hakkı süresi için tıklayınız.  

Kanuni şufa hakkı nedir sorusunun cevabını sizler içiğn derledik. Kanuni önalım hakkı nedir ile ilgili gelişmeleri ve haberleri sitemizden takip edebilirsiniz.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181