Kat irtifaklı tapu nedir?
Konut satın alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında bir takım yasal yükümlülükler bulunuyor. Satın alma işlemi sırasında konut alıcısının dikkat etmesi gerekenleri kat irtifakı, iskan belgesi ve kat mülkiyeti şeklinde sıralayabiliriz. Ev satın alanlar ve ev satın alırken kredi kullananlar için önemli bir husus olan kat istifakı konut alıcılarının merak ettiği konuların başında yer alıyor. Peki mevcut zorunluluklardan kat irtifaklı tapu nedir? Kat irtifakı tapusu olmayan eve kredi çıkar mı?

Kat irtifaklı tapu nedir?
Kat irtifaklı tapu, inşaat yapılacak veya yapılmakta olan arsada sizin satın alacağınız dairenin payına düşen arsa anlamına geliyor. Mesela, siz 5 bin metrekareden oluşan bir arsa üzerindeki 100 eşit daireden birisini satın alacaksınız. Aldığınız dairenin kat irtifakını 5.000/100 yani 50 metrekare olarak hesaplayabilirsiniz.

Ev satın alanlar ve ev satın alırken kredi kullananlar için önemli bir husus olan kat irtifaklı tapu, inşaatı henüz başlamamış ya da inşaat halindeki ev için, müteahhit ile evi satın alan arasında yapılan karşılıklı bir anlaşmaya verilen addır. Tarafların karşılıklı yükümlülük içinde olduğu Kat irtifaklı tapu, tapu dairesinden alınır.

Kat irtifaklı tapuda müteahhit binanın özellikleri hakkında garanti verirken, alıcı da ödemelere mutabık kalacağına dair söz vermiş olur. Alınan kat irtifaklı tapu belediye tarafından bina henüz inşa edilmemiş olmasına rağmen, yapılacak tüm dairelerin adres ve kapı numaraları belirlenir.

Kat irtifakı tapusu olmayan eve kredi çıkar mı?
Yasal yükümlülükler arasında yer alan kat irtifakına sahip olmayan dairelere hiç bir banka konut kredisi vermez.

Peki kat mülkiyeti nedir? Ayrıntılar için tıklayınız.

Ayfer ERDOĞAN / EmlakSayfası.com.tr

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181