Kat mülkiyeti ile kat irtifakı arasındaki fark!
Kat mülkiyeti ile kat irtifakı arasındaki fark ile ilgili detayları sizler için araştırdık. Bir daire alırken kat mülkiyeti tapusuna sahip olan daireyi almak daha güvenlidir. Fakat bu demek olmuyor ki kat irtifakı tapusu olan daire alınmaz. Kat irtifaklı dairede tapusu bir uzman tarafından incelendikten sonra rahatlıkla alınabilir.

Kat mülkiyeti ile kat irtifakı arasındaki fark şu şekilde; Kat irtifakı inşaatı henüz başlamamış ya da inşaat halindeki arsa üzerinde almayı düşündüğünüz dairenin hissesine düşen arsa tapusuna denir. Kat mülkiyeti ise inşaatı başlanan ve tamamlanarak iskanı yanı yapı kullanım belgesi alınan yapılar için alınan tapuya denilmektedir.

Kat mülkiyetinin esası bağımsız bölümlerin ayrılarak şahısların bunlara sahip olduğunu tapu sicil kütüklerinde resmi olarak belgelemektir. Kat mülkiyeti başvuru için öncelikle iskanın alınması ve belediyeye başvurulması herekmektedir. Yapı kullanım belgesi yani iskanı hazır olan yapılar için kat mülkiyeti başvuru süreci başlatılır. Başvuru sırasında oluşabilecek masraflar belediyelerde değişiklik gösterse de kat mülkiyetli tapu almanın maliyeti İstanbul için ortalama 5 ile 10 bin TL aralığındadır.

Kat irtifakı, inşaatı henüz başlamamış ya da inşaat halindeki ev için, müteahhit ile evi satın alan arasında yapılan karşılıklı bir anlaşmaya verilen addır. Tarafların karşılıklı yükümlülük içinde olduğu kat irtifakı belgesi tapu dairesinden alınır. Kat irtifakında müteahhit binanın özellikleri hakkında garanti verirken, alıcı da ödemelere mutabık kalacağına dair söz vermiş olur. Alınan kat irtifakında belediye tarafından bina henüz inşa edilmemiş olmasına rağmen, yapılacak tüm dairelerin adres ve kapı numaraları belirlenir.

Kat mülkiyeti ile kat irtifakı arasındaki fark ile ilgili gelişmeleri ve haberleri sitemizden takip edebilirsiniz.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181