Kat mülkiyeti kanunu madde 20!
Kanunlar ile düzenlenen kat mülkiyeti kanunu madde 20 detaylarını sizler için araştırdık. 

Esası bağımsız bölümlerin ayrılarak şahısların bunlara sahip olduğunu tapu sicil kütüklerinde resmi olarak belgelemek olan kat mülkiyeti bir apartmanda, ilgili imar yasasına göre edinilmiş bağımsız bölüm mülkiyetine denir. Kat mülkiyetinin alınabilmesi ve diğer konuları kanun kapsamında düzenlenmektedir. Örneğin kat mülkiyeti kanunu kapsamında iskanı yani yapı kullanım izni alanmayan taşınmazlar için kat mülkiyeti başvurusu yapılamamaktadır. 

Kat mülkiyeti kanunu madde 20 detayları şu şekilde;
III - Anagayrimenkulün genel giderlerine katılma :
Madde 20 – (Değişik birinci fıkra: 13/4/1983-2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:
a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;
b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında;(1) Katılmakla yükümlüdür.
c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.
14/11/2007 tarihli ve 5711 sayılı Kanunun 9 uncu maddesiyle bu bentte yer alan "koruma" ibaresinden sonra gelmek üzere ", güçlendirme" ibaresi eklenmiştir.

(Değişik: 13/4/1983-2814/9 md.)
Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür.
Birinci fıkradaki giderlere, kat maliklerinden birinin veya onun bağımsız bölümünden herhangi bir suretle faydalanan kişinin kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa, gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o kat malikine veya gidere sebep olanlara rücu hakları vardır. 

Kat mülkiyeti kanunu madde 20 detaylarını sizler için araştırdık. Kat mülkiyeti kanunu 20.madde ve kat mülkiyeti yasasının 20. maddesi ile ilgili gelişmeleri ve haberleri sitemizden takip edebilirsiniz.
Kat mülkiyeti kaç para 2019 için tıklayınız.
Kat mülkiyeti nasıl alınır sorusunun cevabı için tıklayınız.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
emre 4 yıl önce

merhaba emlak sayfası bu maddelere göre sadece Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi parası mı ortak diğer elektrik su asansör vs bunlar m2 göre mi belirlenecek

banner182

banner181