Kat mülkiyeti nedir?
Satın almış olduğunuz dairenin sahibi olduğunuzu yasal olarak belirtmek için bir takım yasal işlemler yapmanız ve belgeler temin etmeniz gerekiyor. Bunların başında iskan belgesi gelirken, eğer tamamlanmış binanızın iskan belgesi yok ise bu kez kat mülkiyeti tapusu almanız şart. Peki kat mülkiyeti nedir, kat mülkiyetinin masrafı ne kadar ve kat mülkiyeti alınmaz ise ne olur?

Kat mülkiyeti nedir?
Kat mülkiyeti bir apartmanda, ilgili imar yasasına göre edinilmiş bağımsız bölüm mülkiyeti anlamına gelmektedir. Yani tamamlanmış fakat iskanı henüz alınmayan binalardaki satın alınan dairelerin kime ait olduğunu gösteren belgedir. 

Kat mülkiyetinin masrafı ne kadar?
Ev alırken göz ardı edilmemesi gereken kat mülkiyeti tapusunun çıkarılmasına dair bir takım mali yükümlülükler bulunuyor. Ancak bu maliyetler ilgili binanın bulunduğu semte ve bağlı olduğu belediyesine göre değişiklik gösterir. Kısacası maliyet tutarını yapınızın bağlı olduğu belediyeden sorgulamanız gerekmektedir. 

Kat mülkiyeti alınmaz ise ne olur?
Yapı kullanım izin belgesinin alındığı tarihten itibaren 1 ya da 2 yıl içerisinde kat mülkiyeti tapusunu almanız gerekiyor. Yapılarının kat mülkiyeti tapusunu almayan vatandaşlara ise ilgili belediyeler tarafından daire başına bin (1.000) TL cezai işlem uygulanmaktadır. Ayrıca mülkiyeti olmayan binanızın harcamaları da tapu sahibi binalara göre daha çoktur. Çünkü yapı hala inşaat gözüktüğü için, harcamalar inşaat halindeki yapı üzerinden ücretlendirilir. Ancak kat mülkiyetinizi alırsanız hem harcamalarınız olması gereken seviyede olur hem de daire numaranız netleşir.

Konutların inşaat halinde satılması ile karşılaşılan bir durum olan kat mülkiyeti, konut inşaat halinde ise çıkartılamıyor. İnşaat tamamlandıktan sonra kredi ile satışın yapılmasında sorun çıkmaması için ise iskan belgesi alınıyor ve satış işlemleri bu belge üzerinden yapılıyor. 

Ayfer ERDOĞAN / EmlakSayfası.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181