Kentsel dönüşüm sürecinde düzenlemeler yapılacak!
7 milyon riskli yapının yer aldığı ülkemizde, gayrimenkul dünyasının son 5 yılda yoğunlaştığı kentsel dönüşüm, inşaat sektörünün kurtuluşu olacak. Şirketler, 2023’e kadar planladıkları projelerin büyük bir kısmını dönüşümle gerçekleştirecek. 

YENİ YASA HAZIRLANIYOR 
Müteahhitler inşaat maliyetleri ve prosedürden şikayetçi olurken, binasının yenilenmesi isteyenler pazarlık masasından kârlı kalkmak istiyor. Türkiye genelinde 54 il ve 121 ilçede toplam 200’e yakın kentsel dönüşüm projesi yürüten TOKİ’nin yanı sıra KİPTAŞ ve özel sektör girişimiyle en az 100 milyon metrekarelik yenilemeye imza atılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, ‘’Büyük ihtimalle nisandan sonra mayıs aylarında kentsel dönüşümle ilgili ciddi yasalar geliyor. Bunlar teşvik edici, hızlandırıcı ve doğru şekilde yapılmasını sağlayan yasalar” diye konuştu. 

7 MİLYON BİNA DÖNÜŞMELİ 
Türkiye'de 7.5 milyon civarında dönüşmesi gereken bina, bağımsız birim olduğunu söyleyen  Özhaseki,  “Bunların bir an önce dönüşmesi gerekiyor. Yoksa deprem gelir dönüştürür, altında kalırız, A partili B partili demez deprem, falan ırktan falan mezhepten demez, alır hepimizi götürür, böyle büyük bir felaket bizi bekliyor. 6306 sayılı yasa çıkmış ama şuana kadar dönüştürebildiğimiz bağımsız birim sayısı 960 bin civarında, eğer 5-6 yıl içerisinde senede 150, 160 bin konut değiştirebildik ve dönüştürebildikse bu çok başarılı saymayız kendimizi. Şimdi şehircilik şurasını topladık orada ciddi bir başlık kentsel dönüşüm, büyük ihtimalle nisandan sonra mayıs aylarında kentsel dönüşümle ilgili ciddi yasalar geliyor, teşvik edici, hızlandırıcı ve doğru şekilde yapılmasını sağlayan yasalar. Şuana kadar gördüğümüz hataları, aksaklıkları gideren yasalar. Mutlaka her yasanın bir hatası olur ama biz olmasın, diye gayret ediyoruz, şuradan çıkacak sonuçlarda bizim için ölçü olacak” ifadelerini kullandı. 

İşi bilenlere danışın
ERA Gayrimenkul Türkiye Gayrimenkul Geliştirme Direktörü Ufuk Şevki, kentsel dönüşüm sürecinin hızlı ve sağlıklı şekilde yürütülmesi için bilgili gayrimenkul danışmanlarına ihtiyaç olduğuna işaret ederek, ” Bu süreçte mülk sahibi ve kiracı hakları önemli bir konu, tarafların haklarını çok iyi bilmesi gerek. Bu da eğitimli gayrimenkul danışmanlarının desteğiyle olabilir. Ayrıca yer değiştirmelere paralel olarak mevcut konut stokları hızla eriyeceği için satılık ve kiralık gayrimenkul fiyatları yukarı tırmanıyor. Bunların bir plan doğrultusunda yapılması gerekiyor’’ dedi.

DÖNÜŞÜMÜN YOL HARİTASI  
Kentsel dönüşümle alt ve orta gelir gruplarının daha nitelikli konutlara kavuşması yeni gecekondu bölgelerinin oluşması önlüyor. 6306 Sayılı yasanın uygulama yönetmeliği geçtiğimiz aylarda değiştirilerek, kentsel dönüşüm sürecinde yaşanan sıkıntıların aşılması için önemli adımlar atıldı. Bakanlar Kurulu, artık 15.000 m2 sınırlaması olmadan, yapıların %65'inin (3'te 2'sinin) riskli olması halinde bölge bazında “riskli alan” ilan edebiliyor. 

Uzlaşma oranı yüzde 80-85 
Maliklerin 3'te 2'sinin rızası ilkesi, alan bazlı uygulanıyor. Böylece binaların yıktırılmasında maliklerin anlaşmaları beklenmiyor. Müteahhitler daha makul büyüklükte alanlar için proje geliştirebiliyor. Vatandaşlar ise riskli alan başvurusu yapabiliyor. Yapılan düzenlemelerin ardından çalıştaylar ve STK işbirlikleri ile hak sahipleri ile uzlaşma oranı yüzde 80-85 düzeyinde gerçekleşiyor. 

Güneş

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181