Kira beyannamesi için son gün 25 Mart!
Kirada konutu yada işyeri bulunanlar için vergilendirme dönemi 25 Mart'ta sona eriyor. Bakanlık, 2015 kira gelirleri için istisna tutarını 3600 lira olarak belirledi. Yani 3600 liranın üstünde kira geliri elde edenler gelirleri üzerinden yüzde 15 vergi ödeyecek. 

106 bin lira sınırı var 
Ticari (esnaf), zirai (çiftlik sahibi) ve mesleki kazancı olanlar (doktor) vergi istisnasından yararlanamıyordu ancak maliye istisnadan yararlanamayacak olanların kapsamını bu yıl genişleeterek, 2015' yılında toplam 106 bin liranın üstünde gelir elde edenler istisnadan yararlanamıyorlar. Yani vergi istisnasında artık  mülk sahibinin bir yıl içerisinde elde ettiği 'tüm gelirler' belirleyici oluyor.

Ödemeler iki taksitte
Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi Mart ve Temmuz'da olmak üzere iki eşit taksitte ödenebiliyor. Ödeme vergi dairelerine ve bankalara yapılabiliyor. Kredi kartıyla da ödeme imkanı var. Mükellefler www.gib.gov.tr internet sitesini kullanarak 'Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi' ile beyanname verebilecek. İnternet imkanı olmayan mükellefler ise vergi dairelerine başvuracak. 


Kimler beyanname vermiyor?
2015'te toplam konut kira gelirleri 3600 lirayı aşmayanlar kira geliri beyanı vermiyor. Ayrıca, 2015'te işyeri kira geliri 29 bin lirayı aşmayanlar kira geliri beyanı vermeyecek. Konutunu bedelsiz olarak çocuklarına, annesine, babasına ve kardeşlerine tahsis edenlerle, yurtdışında ikamet edenler ya da yurtdışında çalışma izni olanlar, işyeri kira geliri ne olursa olsun beyanname vermek zorunda değiller.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181