Kira çarpanı nedir ve nasıl hesaplanır?
Bir gayrimenkul alındığında verilen para, kira geliriyle kaç ay sonra tekrar kazanılıyorsa yani kendini amorti ediyorsa o gayrimenkulün kira çarpanı çıkan sonuçtur.

Gayrimenkule ödediğiniz parayı aylık brüt kira gelirine böldüğünüzde gayrimenkulün aylık kira çarpanını, aylık kira çarpanını da 12'ye böldüğünüzde yıllık kira çarpanını bulursunuz. Mesela 180 bin TL'ye alınan ve 750 TL'ye kiraya verilen bir dairenin aylık kira çarpanı 240 ay, yıllık kira çarpanı 20 yıldır. Bu demek oluyor ki gayrimenkule ödenen para 240 ay sonra kendini amorti edecek.

Kira çarpanını gayrimenkulün değerini tespit etmek için kullanmak...

Gayrimenkulün değerini tespit etmek için sadece kira çarpanını kullanmak yeterli olmamakla birlikte sadece gayrimenkulün fiyatı hakkında fikir verir. Gayrimenkul alınacak bölgenin kira çarpanını bildiğiniz takdirde kira getirisiyle çarparak fiyatı hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. 

İdeal kira çarpanı nedir?

Kira çarpanı hesaplandığında 60 ay altında kalan konutlar .ok ucuz, 60-120 ay arasında kalanlar ucuz, 120-180 ay arasında kalanlar normal, 180-240 ay arasında kalanlar pahalı, son olarak 240 ay ve üzeri konutlarsa çok pahalıdır. Mesela banka kredisine uygun konutların İstanbul'da kira çarpanı 200-300 ay arasındayken Türkiye genelinde bu çarpan 240 aydır.

Kira çarpanına konut kredisinin etkisi nedir...

Kira çarpanı normalde yükselme eğilimindedir. Ancak krediye uygun olmayan konutların aylık kira bedelleri yükselirken satış fiyatlarının değişmemesi kira çarpanının düşmesine sebep oluyor.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfası.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181