Kira sözleşmeleri neye göre belirlenir?
Kira Sözleşmeleri neye göre belirlenir?

Kira sözleşmeleri 2011 yılına kadar “6570 Sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun” ile düzenleniyordu; fakat 2011 yılından sonra yapılan değişikle birlikte 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu kapsamına alındı. 

6098 Türk Borçlar Kanunu kapsamında kira sözleşmesine göre “Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme (Madde 299)”.

Kira Sözleşmelerinin Yenilenmesi Durumunda Uygulanacak Kira Artış Oranı
Borçlar Kanununda kira sözleşmesi yenileme zam oranı ilgili 344 maddesinde:

“Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.

Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.”

Kanundan da anlaşılacağı üzere kira sözleşmeleri yenilemelerinden daha önce kira artış oranı belirlememiş olsa bile Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Yİ-ÜFE artış oranını geçemeyecek. TÜİK yaptığı açıklama ile kira sözleşmeleri yenilemelerinde Yİ- ÜFE yıllık değişim oranın baz alınacağını belirtti. 

Kira kontratı iptali nasıl olur?


Gökçe ÜLKER/Emlaksayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181