Kira stopajı nedir? Kira stopajı nasıl hesaplanır!

İşyeri olarak kullanılmak amacı ile kiralanmış taşınmazların brüt kira bedelleri üzerinde uygulanan vergi türüdür. Bu vergi türünü yani kira stopajını kiracı vergi dairesine öder.

Mülk sahibi ile kiracı arasında yapılan kira kontratında kira bedeli net yada brüt olarak belirtilir. Kontratta net olarak belirtilen miktar kiracının mülk sahibine ödeyeceği tutardır. Brüt olarak ifade elin miktar ise kiracının mülk sahibine ödeyeceği tutara kira stopaj kesintisinin eklenmesiyle bulunan fiyattır.

Peki kira stopajı nasıl hesaplanır?
Kira stopaj kesintisi brüt kira bedelinin yüzde 20'si alınarak hesaplanır. Yani brüt kira bedeli 4500 TL olan kiracı bunun yüzde 20'si olan 900 TL'yi kira stopajı olarak vergi dairesine öderken geriye kalan 3600 TL'yi net kira bedeli olarak mülk sahibine öder.

Brüt kira bedeli belirlenmemiş taşınmazın kira stopajı nasıl hesaplanır? İşte cevabı...
Kira kontratında sadece net kira bedeli yazan taşınmazın kira stopajını hesaplamak için öncelikle brüt kira bedeli bulunur ve kira stopaj bedelini bulmak için brüt kira bedelinin yüzde yirmisi alınır. 

Peki ya net kira üzerinden kira stopajı nasıl hesaplanır? İşte cevabı...
Brüt kira bedeli net kira bedelinin 1,25 ile çarpılması ile bulunur. Yani net kira bedeli 2000 TL olan bir taşınmazın brüt kira bedelini bulurken 2000 TL'yi 1,25 ile çarparız buda 2500 TL yapar. Bu 2500 TL bizim brüt kir bedelimizdir. 2500 TL'nin yüzde 20'si olan 500 TL'de kira stopaj bedeli olarak belirlenmiş olur.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181