Kira stopajını kim öder?
Kira stopajını kim öder sorusunun detaylı cevabını sizler için araştırdık. Gelir Vergisi Kanunun 94. maddesi kapsamında kiraya verilen mallar üzerinden kesilen vergiye kira stopajı denir.

Kira stopajını kim öder?
Kira stopajını kim öder sorusuna yanıt vermek gerekirse; kira stopajı kiracı tarafından vergi dairesine ödenir diyebiliriz. Mülk sahibi ile kiracı arasında yapılan kira kontratında kira bedeli net yada brüt olarak belirtilir. Kontratta net olarak belirtilen miktar kiracının mülk sahibine ödeyeceği tutardır. Brüt olarak ifade elin miktar ise kiracının mülk sahibine ödeyeceği tutara kira stopaj kesintisinin eklenmesiyle bulunan fiyattır. Kiracı yapılan bu kira ödemesinin brüt tutarı üzerinden yüzde 20 oranında gelir vergisi kesintisi yapmak zorundadır. Bu kesinti gelecek aylara gelecek  aylara veya yıllara ait olmak üzere peşin ödenen kira bedeli üzerinden de yapılacaktır.

Kiracının stopaj yapmaması durumunda mal sahibinin de sorumlu olacağı yönünde, Maliye Bakanlığı tarafından yapılan bir belirleme bulunmamaktadır. Yani kira stopajı yatırmakla yükümlü olan kiracı yatırmadığı taktirde taşınmaz sahibinin bu konuyla ilgili sorumluluğu yoktur.

Kira stopajını kim öder sorusu ile ilgili gelişmeleri ve haberleri sitemizden takip edebilirsiniz.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181