Konut dokunulmazlığının ihlali nedir?
Konut dokunulmazlığının ihlali nedir sorusuna kısaca yanıt verecek olursak; bir kimsenin ihamet ettiği konuta izinsiz bir şekilde girilmesi diyebiliriz. Konut dokunulmazlığı ihlali bir suçtur ve konut dokunulmazlığı ile ilgili yasalar Anayasa ve Türk Ceza Kanunu kapsamında düzenlenir. İşte konut dokunulmazlığı ihlali ile ilgili merak edilenler...

Konut dokunulmazlığının ihlali nedir?
Kişilere ait konut, işyeri ve bunlar gibi mülklere izinsiz bir şekilde girilmesi durumuna konut dokunalmazlığı ihlali denir. Yasaca yetkili kılınan katın emri olmadan konuta girilememesi, arama yapılamaması ve konuttaki herhangi bir eşyaya el konulamaması durumunu kapsar. Ayrıca izinli bir şekilde konuta girildikten sonra girilen konuttan çıkılmaması durumu da konut dokunalmazlığı ihlaline girer. Konut dokunulmazlığı ihlalinin yaptırımları vardır. Konut dokunulmazlığı ihlali cezası ihlalin durumuna ve zamanına göre 6 aydan 3 yıla kadar değişen hapis cezasıdır.

T.C. Anayasası kapsamında düzenlenen; konut dokunulmazlığı, konut dokunulmazlığı şartları ve konut dokunulmazlığının ihlali durumlarını belirten anayasa maddeleri şu şekildedir;

T.C. Anayasası 21. Madde
B. Konut Dokunulmazlığı
Kimsenin konutuna dokunulamaz. Millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlâkın korunması veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması sebeplerinden biri veya birkaçına bağlı olarak usulüne göre verilmiş hâkim kararı olmadıkça; yine bu sebeplere bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde de kanunla yetkili kılınmış merciin yazılı emri bulunmadıkça; kimsenin konutuna girilemez, arama yapılamaz ve buradaki eşyaya el konulamaz. Yetkili merciin kararı yirmidört saat içinde görevli hâkimin onayına sunulur. Hâkim, kararını el koymadan itibaren kırksekiz saat içinde açıklar; aksi halde, el koyma kendiliğinden kalkar.

Konut dokunulmazlığının ihlali durumlarında, ihlal eden kişiye karşı ne gibi ceza hükümlerinin uygulanacağı ise, Türk Ceza Kanunu'nda düzenleniyor. Konut dokunulmazlığı cezası hususunun ele alındığı 116. madde aşağıda yer alıyor.

Konut Dokunulmazlığının İhlali
MADDE 116 - (1) Bir kimsenin konutuna, konutunun eklentilerine rızasına aykırı olarak giren veya rıza ile girdikten sonra buradan çıkmayan kişi, mağdurun şikayeti üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Evlilik birliğinde aile bireylerinden veya konutun birden fazla kişi tarafından ortak kullanılması durumunda bu kişilerden birinin rızası varsa, yukarıdaki fıkra hükmü uygulanmaz. Ancak bunun için rıza açıklamasının meşru bir amaca yönelik olması gerekir. (Değişik 2. fıkra: 5328 – 31.3.2005 / m.8) (2) Birinci fıkra kapsamına giren fiillerin, açık bir rızaya gerek duyulmaksızın girilmesi mutat olan yerler dışında kalan işyerleri ve eklentileri hakkında işlenmesi halinde, mağdurun şikayeti üzerine altı aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmolunur.

(3) Birinci fıkra kapsamına giren fiillerin, açık bir rızaya gerek duyulmaksızın girilmesi mutat olan yerler dışında kalan işyerleri ve eklentileri hakkında işlenmesi halinde, altı aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur. (Değişik 3. fıkra: 5328 – 31.3.2005 / m.8) (3) Evlilik birliğinde aile bireylerinden ya da konutun veya işyerinin birden fazla kişi tarafından ortak kullanılması durumunda bu kişilerden birinin rızası varsa, yukarıdaki fıkralar hükümleri uygulanmaz. Ancak bunun için rıza açıklamasının meşru bir amaca yönelik olması gerekir.

(4) Fiilin, cebir veya tehdit kullanılmak suretiyle ya da gece vakti işlenmesi halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

Konut dokunulmazlığının ihlali nedir ile ilgili gelişmeleri ve haberleri sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181