Konut satışlarında artış yüzde 25,1!
Konut satışları Ekim ayında uygulamaya konulan konut satış ve faiz kampanyalarının olumlu katkısı ile yüzde 25,1 artmıştır. Böylece satışlar son iki ayda önemli ölçüde toparlanmıştır. Ancak konut satışlarında artışın aynı şekilde sürdürülmesi olasılığı düşüktür. Nitekim hem kampanyaların etkisi azalmakta hem de öne çekilen talep azalmaktadır. Ekim ayında konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25,1 artarak 130.274 adet olmuştur. Birinci el satışlar Ekim ayında yüzde 22,0 artarak 61.677 adede yükselmiştir. İkinci el satışlar ise yüzde 28,1 artmıştır. Ekim ayında ipotekli satışlar ise yüzde 71,8 yükselerek 48.110 adet olmuş ve yılın en yüksek aylık ipotekli satışına ulaşılmıştır. İpotekli satışlarda bankaların düşük faizli kredi uygulaması etkili olmaktadır.



Birinci El Konut Satışları Yüzde 4,8 Arttı
Konut satışlarının dağılımı değerlendirildiğinde Ocak-Ekim döneminde birinci el satışların arttığı, ikinci el satışların ise azaldığı görülmektedir. Yeni konut satışı anlamına gelen birinci el konut satışı yılın ilk on ayında yüzde 4,8 artarak 496.427 adet olmuştur. İkinci el konut satışları ise yüzde 1,1 gerileyerek 569.658 adet olarak gerçekleşmiştir. İlk el satışlardaki yavaşlama Eylül ve Ekim aylarındaki yeni ev satış kampanyaları ve düşen faizler ile birlikte yeniden toparlanmaya başlamıştır.



İpotekli Satışlar yüzde 3,8 Geriledi
Konut satışlarında ipotekli satışlar ile diğer satışlardaki gelişmelerde ise yılın ilk on ayında ipotekli satışlarda gerileme yüzde 3,8’e inmiştir. Ekim ayında banka kredisi kullanımının faiz kampanyaları ile artması sonucu ipotekli satışlardaki gerileme de önemli ölçüde azalmıştır. Diğer satışlar ise yılın ilk on ayında yüzde 5,8 oranında artmıştır.



Konut Kredisi Aylık Ortalama Faizleri Yüzde 0,96’ya Kadar Geriledi
Konuta yönelik talebin yeniden canlandırılması yönelik olarak konut kredisi faiz oranlarında uygulanan indirim kampanyaları Kasım ayında yeni bir ivme kazanmıştır. Çok sayıda önemli büyük banka konut kredisi faizlerinde yeni indirimlere gitmişlerdir. Aylık ortalama konut faizleri birçok banka tarafından yüzde 0,9’a kadar çekilmiştir. Buna bağlı olarak Kasım ayında kullandırılan tüm konut kredilerinde ağırlıklı ortalama aylık faiz oranı yüzde 0,96’ya gerilemiştir. Kasım ayında konut kredisi faizlerindeki gerilemeye karşın aynı ay içinde TC Merkez Bankası’nın faizleri artırması nedeniyle yeni düşüş olanağı azalmıştır. Nitekim faiz indirimleri bankaların mevcut maliyet yapısı ile de uyumlu olmamasına rağmen gerçekleştirilmiştir. Bu itibarla konut kredisi faiz oranlarındaki gerilemenin sonuna gelinmiş gibi görünmektedir.



Konut Kredilerine Talep Son İki Ay İçinde Hareketlendi
Konut kredilerinde büyüme yılın ilk yarısında oldukça yavaş gerçekleşmişti. Temmuz-Eylül döneminde de talep oldukça sınırlı kalmıştı. Ancak Ekim ve Kasım aylarında konut kredi faizlerindeki gerileme ve konut kredisi kullanımında kredi oranının yüzde 80’e çıkarılması ile birlikte konut kredisi talebi hareketlenmiştir. Buna bağlı olarak son iki ayda konut kredisi stoku 3,2 milyar Türk Lirası artmıştır. Bankalar da konut kredisi kullandırma da daha istekli davranmaktadırlar.

Yeni Konut Fiyatları Gelişmelerden Olumsuz Etkilendi
Yeni konut fiyatlarında artış önemli ölçüde yavaşlamıştır. Yeni konut fiyatları son altı yılda ilk kez Temmuz-Eylül döneminde gerilemiştir. Ekim ayı sonu itibariyle yeni konut fiyatlarındaki yıllık artış sadece yüzde 3,34 olmuştur. Son iki ayda konut talebinde görülen artışa rağmen yeni konut fiyatlarında durağanlık sürmektedir.



 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181