Konutta öne çıkması beklenen 10 bölge!
Birikimlerini değerlendirmek isteyenler için ilk akla gelen yatırım araçları, altın, döviz, borsa, mevduat, tahvil ve gayrimenkul oluyor. Peki içinde bulunduğumuz dönemde çok değerlenen dövize mi yatırım yapmalı yoksa diğer enstrümanlara mı? Gayrimenkul hala güvenli liman mı? Gayrimenkul yatırımı yaparken konut mu, ofis mi, arsa mı, arazi mi almalı? Bu enstrümanlardan hangisini hangi bölgeden almalı? Ekonomist Dergisi yatırımcıların aklındaki bu soruların yanıtlarını bu ay ki sayısında TSKB Gayrimenkul Değerleme'nin de katkılarıyla araştırdı. Araştırmada önümüzdeki üç yılda en çok prim yapması beklenen 10 konut, 10 ofis ve 10 arsa ve arazi bölgesini ortaya çıkarıldı. İşte konutta öne çıkması beklenen 10 bölge...

İstanbul / Kayaşehir
2013 ortalama m2 satış fiyatı: 1.700-2.200 TL
2016 ortalama ortalama m2 satış fiyatı: 2.500-3.300 TL    

Üç yıl içinde neden prim yapması bekleniyor? 
TOKİ tarafından gerçekleştirilen 65 bin konutluk uydu kent projesiyle, Kayaşehir sosyal donatı alanları, yeşil alanları, parkları ve zengin sosyal alanlarıyla şehir planlaması açısından Türkiye'nin en iyi planlanmış uydu kenti olarak lanse edilmektedir. Kayaşehir'in Üçüncü Köprü ve Üçüncü Havalimanı bağlantı yollarına yakın olması tercih edilebilirliğini artırmaktadır. Bölgenin gelişmekte olan yapısı, konumu, yeni bağlantı yollarına yakınlığı, devam eden yatırımlarla bu taleplerin artması ve gelecekte prim yapmaya devam etmesi beklenmektedir. 

İstanbul/Zekeriyaköy 
2013 ortalama m2 satış fiyatı: 2.000-2.750 Dolar
2016 ortalama ortalama m2 satış fiyatı: 2.200-3.000 Dolar

Üç yıl içinde neden prim yapması bekleniyor? 
Zekeriyaköy, Kuzey Marmara Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve İstanbul'un en önemli iş merkezlerinin yer aldığı Maslak bölgesine olan yakınlığı ile avantajlı bir konuma sahip. Konumunun yanı sıra istanbul gibi metropol bir şehirde içinde barındırdığı orman alanları, yeşil alanlar, sosyal donatı alanları ile şehre yakın konumda sunduğu temiz ve sakin hayat ile prim yapan ve yeni projeleriyle gelecekte de prim yapması beklenen bir bölge. Son üç yılda fiyatlar dolar bazında kısıtlı bir değişim göstermiştir ama bu durumun başlıca nedeni kurdaki dalgalanmalardır. 

İstanbul / Maltepe-Kurtköy 
2013 ortalama m2 satış fiyatı: 2.500-3.500 TL 
2016 ortalama ortalama m2 satış fiyatı: 4.500-5.500 TL 

Üç yıl içinde neden prim yapması bekleniyor? 
Maltepe-Kurtköy hattı, Anadolu Yakası'nda son bir kaç yıl içerisinde yatırımların hızlandığı, proje çeşitliliğinin arttığı bir bölgedir. Konutların satış fiyattan son bir kaç yıl içerisine neredeyse yüzde 50 oranında artış göstermiştir. 2012 yılında hizmete giren ve yakın zamanda Pendik'e kadar uzatılan Kadıköy-Kartal raylı sistemi, Avrupa Yakası nda boş arsa stoğunun yetersizliğinden kaynaklı olarak yeni projeler için yer arayışları, Kadıköy ilçesindeki kentsel dönüşüm nedeniyle yerleşimlerin MaltepeKurtköy hattına kayması, bölgede konut talebini artıran nedenler olarak sayılabilir. 

İzmir / Mavişehir 
2013 ortalama m2 satış fiyatı: 2.900-3.500 TL 
2016 ortalama ortalama m2 satış fiyatı: 5.000-5.500 TL

Üç yıl içinde neden prim yapması bekleniyor? 
izmir kıyı kullanımının artmasına yönelik projelerin tamamlanmasıyla Üçkuyular'dan Mavişehir'e uzanan 40 km'lik sahil gezinti yolu, bisiklet yolu, kafeler, servis birimleri, çocuk oyun alanları, spor alanları ve özel peysajlarla düzenleme projelerinin 2019 yılına kadar tamamlanacak olması. Bayraklı, Göztepe Üçkuyular ve Mavişehir'de yeni vapur iskeleleri yapılacak olması, Göztepe, Karataş, Alaybey ve Bostanlı "da semt marinaları oluşturulacak olması, Alaybey-Mavişehir arasında tramvay (Karşıyaka tramvayı 9,7 km) yapılacak olması, lüks ve elit projelerin yapılması, bölgedeki sosyal yaşamı ve sosyo-ekonomik seviyeyi yükseltmiştir. 

İzmir / Bayraklı 
2013 ortalama m2 satış fiyatı: 6.000-8.000 TL 
2016 ortalama ortalama m2 satış fiyatı: 9.000-10.000 TL 

Üç yıl içinde neden prim yapması bekleniyor? 
Yapılması planlanan ve inşaat aşamasında olan projelerin tamamlanması, bölgedeki fiyatların daha da yükselmesine neden olacaktır. 

İzmir/Bornova 
2013 ortalama m2 satış fiyatı: 2.500-3.500 TL 
2016 ortalama ortalama m2 satış fiyatı: 4.000-5.000 TL 

Üç yıl içinde neden prim yapması bekleniyor? 
Ege Üniversitesi-Evka 3 metro hattının 1 km derin tünelle Bornova merkeze bağlanacak olması, Bornova Merkez-Bayraklı Adliye arasında tramvay (Bornova tramvayı 4,5 km) yapılacak olması, Homeros Bulvan'nı otogar, çevre yoluna bağlayacak olup, Bornova'da Yüzbaşı ibrahim Hakkı Caddesi'ni Altınyol ve Manisa yoluna bağlayacak olmasıyla ulaşım bağlantıları artacaktır.

Ankara / Eskişehir Yolu
Ümitköy-Çayyolu-Bağlıca 
2013 ortalama m2 satış fiyatı: 1.500-3.000 TL
2016 ortalama ortalama m2 satış fiyatı: 3.000-10.000 TL

Üç yıl içinde neden prim yapması bekleniyor?
Son 10 yıl içinde Ankara'nın güneybatı aksında yer alan Eskişehir Yolu, Ümitköy, Çayyolu ve Bağlıca gibi yerleşim bölgelerinin çevresinde hızlı bir şekilde gelişen, şehir merkezinden uzakta olmasına karşın merkezin tüm imkanlarını sunabilen yerleşim ve çalışma alanları oluşturulmaya başlamıştır. Ankara halkının son zamanlarda site yaşamı ve yeşil alan arayışıyla şehir dışına göç etmeye başlamasıyla birlikte söz konusu semtlere ve mahallelere olan ilgi artış göstermiştir. Ayrıca son zamanlarda yeni ve modern hastanelerin, üniversitelerin, eğlence alanlarının ve alışveriş merkezlerinin batıya kayması bölgeye değer kazandıran farklı etmenlerdir. Bölgeye değer kazandıran faktörler arasında yakın zamanda faaliyete geçen metro hattı ve otobüs-dolmuş seferlerinin artış göstermesi de yer almaktadır. 

Ankara / Incek
2013 ortalama m2 satış fiyatı: 1.650-2.500 TL
2016 ortalama ortalama m2 satış fiyatı: 2.500-8.500 TL

Üç yıl içinde neden prim yapması bekleniyor? 
Son dönemde Ankara'nın en gözde konut yatırım bölgesi haline gelen İncek'te yeni eğilimlere göre rezidans tarzı yapılaşmalar ve büyük ölçekli konut projeleri inşa edilmeye başlamıştır. Gölbaşı'nda yer alan Mogan Gölü ve İncek Bulvarı'nın şehir merkezine yakınlığı, havasının temiz olması, park sorununun olmaması ve Hacettepe ve ODTÜ orman manzarasına sahip olması bölgeye ciddi avantajlar katmaktadır. İncek Bulvan'nda altyapı ve trafik sorununun bulunmayışıyla da tercih nedeni olmaktadır.

Bursa / Balat
2013 ortalama m2 satış fiyatı: 2.000-2.500 TL
2016 ortalama ortalama m2 satış fiyatı: 3.500-4.250 TL

Üç yıl içinde neden prim yapması bekleniyor? 
Balat Caddesi üzerindeki ticari birimlerin marka firmalar tarafından tercih edilmeye başlanması ile birlikte, konsept konut projelerinin yanı sıra yaratılan sosyal alanlar ile de cazibesini arttırmaya devam ediyor. 

Bursa / Altınşehir 
2013 ortalama m2 satış fiyatı: 1.000-1.500 TL
2016 ortalama ortalama m2 satış fiyatı: 2.500-3.000 TL

Üç yıl içinde neden prim yapması bekleniyor? 
Metro hattından sonra kuzey yöndeki yol çalışmasıyla Mudanya Yolu ve sanayi bölgesine ulaşımın iyileştirildiği Ahmet Taner Kışlalı Bulvarı üzerindeki sosyal alanların her geçen gün artması, yapımı devam eden iş merkezi ve AVM projeleriyle bölgenin tüm ihtiyaçlarını kendi içinde çözen bir merkez haline gelmesi, tercih edilirliğini artırmaya devam ediyor. 

Ekonomist Dergisi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181