Kredi taleplerinde eşin kredi notu etkili mi?

Eşin veya hanehalkının kredi notlarının kredi talebini etkileyip, etkilemeyeceği merak edilen ve sorulan bir sorudur.

Hesapkurdu'nun haberine göre; aslında bu sorunun cevabı kişinin çekeceği kredi türüne, miktarına, başvuru yapılan finans kuruma ve kredi notuna göre değişiklik göstermektedir. Ancak, her durumda eşin veya hanehalkının düşük olan kredi notu az ya da çok kredi talebini etkilemektedir.

Eşim yasal takipte kredi kullanabilir miyim?
Eş olma durumunu kredi veren kurumlar daha çok ortak gelir ve gider dengesi açısından değerlendirmektedir. Kredi ödemeleri de bir gider kalemi olmasından dolayı finans kurumları mümkün oldukça eşin gelirini ve kredi notuna da incelemek istiyor. Ancak, bu durumun bir istisnası olarak bazı bankalar düşük tutarlı ihtiyaç kredilerinden eşin gelir ve kredi notunu değerlendirme gereği duymuyor. Bu durumun bir sonucu olarak, eşin kredi notu çok düşük dahi olsa kredi kullanılmasında sıkıntı olmayabiliyor.

Kredi veren kurumlar çoğunlukla eşin kredi notunu görmek istemelerinden dolayı, eşi aktif bir yasal takip durumunda olan bir kişinin kredi kullanması gerçekten zordur. Daha net olarak anlaşılması için özetlersek, açık yasal takibi devam eden bir kişinin eşi ancak bazı kredi veren kurumlardan ufak tutarlı ihtiyaç kredisi çekebilir. Yüksek tutarlı ihtiyaç kredisi, konut, taşıt gibi kredilerin çekmesi çok zor ve istisna bir durumdur.

Eşimin kredi notu düşük, kredi kullanmama engel olur mu?
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki kredi notu düşük olan bir kişi ile aktif yasal takip durumunda olan bir kişi arasında kredi veren kurumların değerlendirmesinde büyük farklılar bulunmaktadır. Aktif yasal takipte olan bir kişi, finans kurumları için en riskli grup içerisine kabul edilerek kredi değerlendirmesi yapılamaz iken, kredi notu düşük olan kişi gelirine göre değerlendirme ölçütleri içerisinde olabilir. Değerlendirme ölçütlerinin içinde olması ve kredinin asıl borçlusunun kendisi olmamasından dolayı, kredi talebinin onaylanma ihtimali daha yüksektir. Tabii bu durum içerisinde kredi talebinde bulunan eşin, kredi notunun yüksek olması da çok önemlidir.

Kredi notu düşük olan hanehalkı bireyini gelire dâhil etmeyin
Özellikle konut kredilerinde aynı hanede yaşayan hanehalkı geliri kredi veren kurumlar tarafında incelenmek istenmektedir. Kanunen artık alınan tapularında eş ile ortak olmasından dolayı kredi veren kurumlar eşin gelirine ve kredi notuna bakmaktalar. Ancak, çocuklar, anne ve baba geliri kredi kullanmak isteyen kişinin daha çok kendi beyanına bağlıdır. Bundan dolayı geliriniz yeterli geliyorsa, hanehalkında kredi notu düşük olan bir kişinin gelirini kredi veren kurumlar beyan etmemek kredi talebinizin sorunsuz onaylanması için daha doğru bir yol olacaktır.

Kredi notunu yükseltmenin yolları
1- Yasal takip kapatılmalı
Eğer eşin açıkta bir yasal takibi varsa öncelikle kapatılmalıdır. Aksi durumda kredi notu düzelmeyeceği için kredi veren kurumlar için hep en riskli grup içerisinde kalacaktır.

2- Bankalar ile düzenli çalışma başlatılmalı
Yasal takip kapatıldıktan sonra öncelikle kredi veren kurumlar ile tekrarda aktif bir çalışma başlatılmalıdır. Finans kurumları ile aktif ve düzenli bir çalışma olmadığı sürece kredi notu düzelmeyecektir. Bundan dolayı, otomatik ödeme talimatları kredi notu düşük olan eşin adına olmalı ve mümkünse limiti düşük dahi olsa bir kredi kartı edinilerek kullanılmalıdır. Bu sayede kredi notu zamanla yükselecektir.

3- Kredi notu düzelene kadar kredi başvurusu yapılmamalı

Finansal kurumlara yapılan her bir ret başvuru, kredi notunu olumsuz olarak etkilemektedir. Bu sebepten kredi notu belirli bir seviyeye gelene kadar kredi başvurusunda bulunmamak, kredi notunun daha hızlı yükselmesi için doğru yol olacaktır.

Milliyet 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181