Kredisi devam eden ev satılır mı?
Birçok kişinin merak ettiği kredisi devam eden ev satılır mı sorusunun cevabını sizler için araştırdık.

Konut sahibi olmak isteyen fakat beğendiği eve nakit parası yetmeyen birçok kişi soluğu bankada alıyor. Konut kredisi kullanarak daire alındığı durumlarda ise kişilerin akıllarına kredisi devam eden evi satmak mümkün mü sorusu geliyor. Bizde bu sorusunun cevabını sizler için derledik.

Kredisi devam eden ev satılır mı sorusunun cevabı şu şekilde;
Konut kredisi kullanırak alınan ve halihazırda borcu devam eden evin satışı yapılabiliyor. Kredi borcu devam eden evin satışı birkaç yolla gerçekleştirilebiliyor.

Kredili ev satışı nasıl yapılır ?
Kredi borcu devam eden konutun satışı borcu erken ödeyerek, borcu halihazırda devam eden evin yine krediyle veya nakitle satışını yaparak ya da konut kredisini borcunu bireysel krediye dönüştürerek yapılabiliyor. Eğer borcu devam eden evin satışı kredi ile yapılacaksa ve alıcının kredi kullanacağı banka ile satışı yapılacak evin kredi borcunun oluğu banka aynı değilse bankalar arasında bazı yazışmalar ve işlemlerin yapılması gerekiyor. Fakat bankalar aynıysa yapılaca bu işlemler daha kısa sürede sonuçlanıyor.

Kredisi devam eden evi kredi ile satılırken öncelikli olarak alıcının kredi başvurusunda bulunması gerekiyor. Banka tarafından onaylanan kredi başvurusu sonrasında gönderilen eksper evin daha önce çekilmiş kredisinin hangi bankada olduğunu öğreniyor. Daha sonra alıcının kredi kullanacağı banka satıcıdan borcun kapatılmasından sonra ipoteğin kaldırılması için resmi yazı istiyor. Bu yazı alındıktan sonra tapuda satış işlemi yapılıyor ve eve ikinci dereceden ipotek konuluyor. Satış işlemi tamamlandıktan sonra tapu ile birlikte kredi alınacak bankaya gidiliyor ve kredi tutarı, kredi borcu bulunan bankaya ödeniyor. Kalan tutar ise satıcıya temin ediliyor. Bu işlemlerin tümü gerçekleştirildikten sonra ipoteği kaldırma yazısı alınarak tapuya gidiliyor ve evin üzerinde bulunan ikinci dereceden ipotek, birinci dereceye dönüştürülüyor.

Eğer evin satışı nakit olarak yapılacaksa ilk olarak borcun olduğu bankadan evin güncel kredi borcu ve erken ödeme cezasının toplamının öğrenilmesi gerekiyor. Öğrenilen bu toplam borç evin fiyatından düşülerek kalan tutar alıcı tarafından bankaya yatırılıyor ve bu işlem sırasında bankadan blokeli çek alınıyor. Tapuda gerçekleştirilen ipotekli ev satışı sırasında alıcı blokeli çeki satıcıya veriyor. Daha sonra evin üzerinde bulunan toplam kredi borcu bankaya yatırılarak borç kapatılabiliyor ve ipoteği kaldırma yazısı alınıyor. Son olarak da alınan ipoteği kaldırma yazısı ile tapu üzerindeki ipotek kaldırılmış oluyor.

Son olarak borcu devam eden ev borcuyla birlikte devrediliyor ise bankanın onayının alınması gerekiyor. Banka onay verdiği taktirde konut kredisi erken ödeme cezası ödenmeden kalan kredi borcu alıcıya devredileren konut satışı yapılabiliyor.

Kredisi devam eden ev satılır mı sorusunun cevabını sizler için derledik. Kredisi devam eden evi devretmek ile ilgili gelişmeleri ve haberleri sitemizden takip edebilirsiniz.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181