Mesleki yeterlilik belgesi için son gün 10 Ocak!
İş kazalarını orta dan kaldırmak ve kalifiye eleman yetişmesini sağlamak amacıyla devreye alınan Mesleki Yeterlilik Belgesi için son tarihi 10 Ocak. Bu tarih itibari ile 40 ağır iş kolunda belgesiz usta çalıştıran işverenlere işçi başına 560 lira ceza kesilecek, şantiyede işler durdurulacak.

İnşaat Müteahitleri Konfedarasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, İstanbul'da şantiye alanına davet ettiği gazetecilere 40 ayrı meslekte çalışabilmek için Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olma şartının önemini yerinde değerlendirdi.

BELGESİZ ÇALIŞMAYA CEZA
Belge almak için son tarihin 10 Ocak 2017 olduğunu hatırlatan Tahir Tellioğlu, "Eğer belge alınmazsa işveren kişi başına 560 TL ceza ödeyecek. Aynı zamanda çalışanlar şantiye dışına çıkartılacak. Yani şantiyedeki çalışmalar durmuş olacak" diye konuştu. Sınav ücretinin iş koluna göre 500 ila 700 TL arasında değiştiğini belirten Tellioğlu, "Sınavda başarılı olanların parası İŞKUR işsizlik fonundan tekrar geri ödeniyor" ifadelerini kullandı.

HÜKÜMET TESVİK VERİYOR
Bu çalışmaların kalifiye elemanı artırmak ve iş kazalarını önlemek için yapıldığını vurguyan Tellioğlu, "Hükümet en büyük teşviki veriyor. Usta ve başarılıysan gel marifetlerini ortaya koy. 'Sınav ücretlerini ben karşılayayım' diyor. Yeterlilik Belgesi alan ustalara ise hükümet bir yıl SSK indirimi yapmayı amaçlıyor" dedi.

50 BİN KİŞİ SINAVA GİRDİ
40 iş kolunda uygulanmanın zorunlu olduğunu vurgulayan Tellioğlu, "17 tanesi ağırlıklı inşaat sektöründe yer alıyor. Bunun yanı sıra otomotiv, metal, gemi sanayisi gibi sektörler de var" dedi. Türkiye genelinde sınava 50 bin kişinin katıldığı bilgisini de veren Tellioğlu, "3 milyon çalışan olduğunu düşünürsek, bu rakam çok düşük" tespitinde bulundu.

Bu sistemin kazançları ne olacak?
Ustalar aldığı belgeler sayesinde; yurtdışına çıkma imkanı bulacak. Is güvenliği acısından çalışanlar hem uygulama performansına hem yazılı sınava tabi tutuluyor. İki sınav dört aşamalı şekilde gerçekleşiyor. Burada elde edilmek istenen, inşaat sektöründeki is kazalarını olabildiğince en aza indirmek ve ortadan kaldırmak. İkinci hedef çalışanların kalifiyeliğini belgelemek. Aynı zamanda yurtdışındaki is gücüne de katma değer sağlamak.

Mesude Demirhan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181