Oturma hakkı nedir?
Oturma hakkı nedir sorusuna kısaca cevap verecek olursak; binadan veya binanın bir bağımsız bölümününden konut olarak yararlanma hakkı diyebiliriz.

Oturma hakkı nedir?
Ayni haklardan biri olan oturma hakkı sükna hakkı olarak da bilinir. Oturma hakkı tam tanımıyla, bir bina veya bağımsız bölümün sahibi olunmasa dahi konut olarak yararlanma yetkisi veren hakka denir. Fakat oturma hakkının niteliği konut üzerinde kazanç elde etme imkanı sağlamadığı gibi yalnızca konuttan yararlanma imkanı sunar.

Sükna oturma hakkı olan bir kişi konutun satılması durumunda ayni hakkını kullanarak konutun satılmasına engel olabilir. 

Oturma hakkı ile kira arasındaki fark şu şekilde;
Oturma hakkı ve kira hakkı birbirlerinden farklı olarak ele alınır. Oturma hakkında sadece konutlar kapsam dahilindeyken kira hakkında her türlü taşınmaz kapsam dahilindedir. Oturma hakkı tapu işlemlerinde irtifaklar bölümüne ayni hak olarak kaydedilir, kira hakkı ise tapunun şerh bölümüne kaydedilmektedir. 

Oturma hakkı tapuya şerh edilmelidir. Hukuki olarak oturma hakkının geçerli olması için Tapu Müdürlüğü'nde işlem gerektirir. Kira hakkı için tapuda tescil şartı yoktur. 

Oturma hakkı nedir sorusunun cevabını sizler için derledik. Tapuda oturma hakkı nedir sorusu ile ilgili gelişmeleri sitemizden takip edebilirsiniz.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181